Διεθνή

Τουρκικές εκλογές – Η ανάλυση της «Liberation»: Προς την έξοδο οδεύει ο Ερντογάν;

Τουρκικές εκλογές – Η ανάλυση της «Liberation»: Προς την έξοδο οδεύει ο Ερντογάν;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η «συνταγή» του δεν λειτουργεί πλέον και ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα μπορούσε να «αρπάξει» την προεδρία στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ύστερα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίζεται πιο αποδυναμωμένος από ποτέ. Σε ανάλυσή της η γαλλική εφημερίδα «Liberation» εξηγεί γιατί είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κυβερνώντος AKP βρίσκεται σε τόσο δυσμενή θέση ενώ ταυτόχρονα παραθέτει τις συγκυρίερς και τους λόγους που έχουν χαρίσει ένα πλεονέκτημα στον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Η «συνταγή» του δεν λειτουργεί πλέον και ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα μπορούσε να «αρπάξει» την προεδρία στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Οι Τούρκοι στο εξωτερικό ξεκίνησαν από χθες να ψηφίζουν, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 8 Μαΐου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα.

Ωστόσο, ένα απρόοπτο γεγονός, η ξαφνική αδιαθεσία του Ερντογάν την Τρίτη, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, έφερε τα πάνω- κάτω στην προεκλογική εκστρατεία της χώρας.

«Θα ξεκουραστώ σήμερα στο σπίτι κατόπιν συμβουλής των γιατρών», έγραψε ο σουλτάνος στο Twitter, αφού ακύρωσε τρεις δημόσιες ομιλίες του που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη στην κεντρική Ανατολία.

Την προηγούμενη μέρα, ο Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί για τρίτη φορά τον προεδρικό θώκο, αναγκάστηκε να διακόψει μια «on air» τηλεοπτική συνέντευξη.

Επιστρέφοντας στο πλατό, με 90 λεπτά καθυστέρηση, ζήτησε συγγνώμη από τους δημοσιογράφους, επικαλούμενος στομαχικό πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι είχε δώσει τρεις ομιλίες την ίδια μέρα κι ότι στα 69 του χρόνια, μπορεί να τον κούρασαν οι απαιτήσεις της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου, είναι καθοριστικές για τον Ερντογάν αλλά και για το κόμμα του «AKP», ύστερα από 20 χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

Η κατάσταση, όπως επισημαίνει, παραπέμπει σε εκλογές που «δεν είναι όπως τις θέλουμε», τονίζει.

«Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο», σύμφωνα με τον Γερμανό βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φρανκ Σβάμπε.

Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης είναι επικεφαλής των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που θα κληθεί να παρακολουθήσει την εκλογική διαδικασία της 14ης Μαίου.

Επιστρέφοντας από μια αποστολή στην Τουρκία για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει των εκλογών, διερωτάται για «τις συνέπειες που θα έχει στην κάλπη ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, η κατάσταση της δημοκρατίας, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου» στη χώρα. Επιπλέον, ανησυχεί κυρίως για την ελευθερία του Τύπου και «τη δυνατότητα των πολιτικών κομμάτων να ενεργούν ελεύθερα και να κάνουν μία δίκαιη προεκλογική εκστρατεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments