Global News

Le Monde diplomatique: Το Σουδάν καταρρέει, οι εκκενώσεις συνεχίζονται

Le Monde diplomatique: Το Σουδάν καταρρέει, οι εκκενώσεις συνεχίζονται

Πηγή Φωτογραφίας: UN News - the United Nations

Οι συγκρούσεις άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 528 νεκρούς και 4.599 τραυματίες. Εάν η εκεχειρία δεν σταματήσει τις μάχες, η συνέχιση των συγκρούσεων θα είναι μπροστά μας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αεροπορικές επιδρομές και σφοδρά πυρά στο Χαρτούμ, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Σουδάν: οι σφοδρές και θανατηφόρες μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών εισήλθαν στην τρίτη εβδομάδα, το Σάββατο 29 Απριλίου, ενώ μια νέα εκεχειρία δεν τηρήθηκε. Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος από το ξέσπασμα, στις 15 Απριλίου, μιας αιματηρής διαμάχης για την εξουσία μεταξύ του αρχηγού του στρατού, αλ Μπουρχάν, και του νούμερο δύο, του «Χεμέντι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του, μέσω του καναλιού Al-Arabiya, ότι «ο πόλεμος για την εξουσία συνεχίζεται καθώς η χώρα καταρρέει» . Κάθε στρατόπεδο κατηγορείται για παραβίαση της εκεχειρίας που παρατείνεται, υπό διεθνή διαμεσολάβηση, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Την Παρασκευή, οι στρατηγοί σε πόλεμο ξεσκίστηκαν από τα ΜΜΕ.

Στο κανάλι Al-Hurra, ο Μπουρχάν περιέγραψε το FSR ως μια πολιτοφυλακή που επιδιώκει να καταστρέψει το Σουδάν  με τη βοήθεια μισθοφόρων από το Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τον Νίγηρα. Ο Χεμέντι  μίλησε στο BBC για τον αντίπαλό του ως προδότη  που είναι αναξιόπιστος  Οι μάχες άφησαν τουλάχιστον 528 νεκρούς και 4.599 τραυματίες, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο. Εάν η εκεχειρία δεν σταματήσει τις μάχες, δεν εμποδίζει τη συνέχιση των εκκενώσεων. Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες χώρες πραγματοποιούν μαζικές εκκενώσεις των υπηκόων τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments