Αθλητισμός

Η αγορά του Πινέδα και το “αραχνιασμένο” ρεκόρ του Τσιάρτα

Η αγορά του Πινέδα και το “αραχνιασμένο” ρεκόρ του Τσιάρτα

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISI

Ο πολυτάλαντος και πολυθεσίτης Ορμπελίν Πινέδα είναι ποδοσφαιριστής - κλειδί για το ποδόσφαιρο του Ματίας Αλμέιδα και η ΑΕΚ θα επιχειρήσει ρεκόρ μεταγραφής για να τον κάνει δικό της, αρκεί να βρει λογική συζήτησης με τη Θέλτα

Ως δεξιός μπακ αγωνίστηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό, ως τέτοιος είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει στο αυριανό ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό 03/05, 20:00 ο Ορμπελίν Πινέδα δεν είναι απλώς ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής αλλά και ο ορισμός του πολυτάλαντου άσου με την θαυμαστή ετοιμότητα να προσφέρει σε κάθε ρόλο που θα του ανατεθεί, ακόμα και αν είναι άρρωστος. Μαζί και τραυματίας!

Ο Μεξικάνος καταθέτει και την ψυχή του στην προσπάθεια να κατακτήσει τίτλους με την ΑΕΚ και η παρουσία του αποδείχθηκε καταλυτική για το σχέδιο του Ματίας Αλμέιδα επιβεβαιώνοντας την επιθυμία του προπονητή και δικαιώνοντας την επιμονή του για να αποκτηθεί το περασμένο καλοκαίρι, έστω και υπό τη μορφή δανεισμού χωρίς να προβλέπεται οψιόν αγοράς. Ασφαλώς, για την Ένωση αποτελεί προτεραιότητα η παραμονή του, αν και με τις εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει φέτος, αυτή η διαπραγμάτευση αποδεικνύεται πάρα πολύ δύσκολη.

Η ΑΕΚ έχει επισήμως απευθυνθεί στη Θέλτα, όπου ο ποδοσφαιριστής ανήκει, ώστε να ενημερωθεί για τις οικονομικές απαιτήσεις της. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα σε Μεξικό και Ισπανία, η ομάδα του Βίγκο αξιώνει 12 εκατομμύρια ευρώ για να τον παραχωρήσει. Χρήματα που εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει η Ένωση, όπως δεν θα έκανε οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα. Εδώ όμως υπάρχει μία υπερβολή που ίσως καθιστά αυτά τα ρεπορτάζ μη αξιόπιστα.

Που έκανε, όσα έκανε ο Πινέδα

Αυτά τα χρήματα είναι σίγουρα πάρα πολλά για έναν παίκτη ο οποίος παραχωρήθηκε ως δανεικός από την ομάδα του γιατί δεν έβρισκε χώρο να παίξει εκεί και έλαμψε σε ένα πρωτάθλημα το οποίο δεν είναι και από τα πιο φημισμένα στην Ευρώπη. Δίχως επίσης να έχει ευρωπαϊκές συμμετοχές ώστε για άλλους συλλόγους του εξωτερικού να υπάρχει πιο σαφές δείγμα του ποδοσφαιρικού επιπέδου του. Υπήρχε ασφαλώς το Μουντιάλ, αλλά κι εκεί όλο κι όλο ένα παιχνίδι έπαιξε.

Μοιάζει απίθανο να βρεθεί ομάδα για να καταβάλει αυτό το ποσό στη Θέλτα, άλλωστε ο Πινέδα έχει μπει στα 28, δεν είναι 22 ή 23 του ώστε να θεωρηθεί παίκτης με ισχυρή μεταπωλητική αξία για να δικαιολογηθεί τόσο μεγάλη δαπάνη. Εκτός αν πρόκειται για club σημαντικά μεγαλύτερου επιπέδου από την ομάδα που ανήκει, ώστε να μην το ενδιαφέρει το μετά, παρά μόνο το τώρα.

Μια εξήγηση που μπορεί να δοθεί αν αυτή η οικονομική απαίτηση της Θέλτα είναι αληθής, σχετίζεται με το ότι απλά δεν θέλει να τον παραχωρήσει. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα του ιδιοκτήτη της ομάδας, Κάρλος Μουρίνιο και τώρα που αυτή κατάφερε να αποσπαστεί σημαντικά από τη ζώνη του υποβιβασμού και να εξασφαλίσει επί της ουσίας την παραμονή της στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ίσως να τον θέλει εκεί για να τη βοηθήσει να ανεβάσει το επίπεδο της. Μια άλλη εξήγηση, είναι το να πάρει όσα περισσότερα μπορεί, ξεκινώντας από ύψη δυσθεώρητα.

Η προσπάθεια και ο Τσιάρτας

Όπως και να έχει, η ΑΕΚ θα το προσπαθήσει όσο ποτέ στο παρελθόν για άλλον ξένο ποδοσφαιριστή. Στα 12 εκατομμύρια είναι αδύνατον να φτάσει, επίσης όμως γνωρίζει ότι οτιδήποτε λιγότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ δεν θα δημιουργήσει συνθήκες συζήτησης. Είναι δεδομένο ότι η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να κάνει την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της, δίχως αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε ποιο μπορεί να είναι το ταβάνι της οικονομικής προσφοράς που προτίθεται να καταθέσει ως τελεσίδικη.

Πάντως αν καταφέρει τελικά να κρατήσει τον Πινέδα με αγορά -στο τραπέζι ίσως κατατεθεί και πρόταση συνιδιοκτησίας- το ποσό που θα δαπανηθεί θα σπάσει το ρεκόρ αγοράς του Βασίλη Τσιάρτα από τη Σεβίλλη το μακρινό 2000. Τότε, επί Netmed στο ιδιοκτησιακό τιμόνι της, η Ένωση είχε δαπανήσει ποσό που σε ευρώ αντιστοιχεί σε 3,5 εκατομμύρια.

Η αμέσως επόμενη πιο δαπανηρή αγορά ήταν αυτή του Ραφίκ Τζιμπούρ από τον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2008, αντί 3,2 εκατ. ευρώ ενώ κατ’ αναλογία, τα περισσότερα χρήματα ξοδεύτηκαν για τον Λιβάι Γκαρσία καθώς μόλις για το 60% των δικαιωμάτων του, η Ένωση πλήρωσε 2,4 εκατ. ευρώ στη Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, το καλοκαίρι του 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments