Global News

Washington Post: Τρεις από τις μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες σε ένα μήνα

Washington Post: Τρεις από τις μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες σε ένα μήνα

Πηγή Φωτογραφίας: Forbes

Η First Republic Bank κατασχέθηκε από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές νωρίς τη Δευτέρα και πουλήθηκε στην JPMorgan Chase Bank. Η τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έγινε η τρίτη που πτώχευσε φέτος, προσχωρώντας στην Silicon Valley Bank και την Signature Bank, που κατέρρευσαν τον Μάρτιο.

Οι τρεις κατατάχθηκαν μεταξύ των 30 κορυφαίων τραπεζών των ΗΠΑ ως προς το ενεργητικό πέρυσι, αλλά είναι πολύ μικρότερες από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, που μετρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε τρισεκατομμύρια. Οι τρεις τράπεζες φρόντισαν τον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος έχει υποχωρήσει από την τεράστια ανάπτυξη της πρώιμης εποχής της πανδημίας και τώρα πλήττεται από απολύσεις. Η First Republic εξυπηρέτησε τη βιομηχανία της τεχνολογίας και είχε μια πλούσια πελατεία. Η Silicon Valley Bank ήταν ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Η Signature χρησίμευσε ως βασικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Όπως και η SVB, οι επενδύσεις της First Republic προκάλεσαν τεράστιες απώλειες καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια. Οι αποτυχίες των SVB, Signature και First Republic σηματοδοτούν τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αποτυχίες μιας ομοσπονδιακής ασφαλισμένης τράπεζας ποτέ. Η μεγαλύτερη, η Washington Mutual, κατέρρευσε στην αρχή της Μεγάλης Ύφεσης το 2008. Από το 2001, περισσότερες από 500 τράπεζες έχουν πτωχεύσει, αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν στον απόηχο της Μεγάλης Ύφεσης, δείχνουν τα στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corp.

Οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών έχουν ωχριά σε σύγκριση με το σημερινό κλείσιμο. Δύο τράπεζες που χρεοκόπησαν το φθινόπωρο του 2020 ανήλθαν συνολικά σε κάτι περισσότερο από 200 εκατομμύρια δολάρια. Στα τέλη Μαρτίου, η First Republic είχε περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά τις αποτυχίες του SVB και του Signature, η First Republic φάνηκε να ξεπερνά την αρχική καταιγίδα όταν η JPMorgan Chase οδήγησε μια ομάδα 11 τραπεζών στην κατάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, σε μια κίνηση που είχε σκοπό να καθησυχάσει τους καταθέτες ότι η τράπεζα θα μπορούσε να τιμήσει τις μελλοντικές αναλήψεις. Αλλά στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, η μετοχή της First Republic είχε υποχωρήσει 97% από την αρχή του έτους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments