Διεθνή

Μπάιντεν εναντίον Τραμπ: Ντέρμπι με Δημοκρατικό φαβορί

Μπάιντεν εναντίον Τραμπ: Ντέρμπι με  Δημοκρατικό φαβορί

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του ερχόμενου έτους.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του ερχόμενου έτους. Παρά την προχωρημένη ηλικία του και την χαμηλή δημοτικότητά του, που θεωρούνταν εμπόδια για μια νέα υποψηφιότητα, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που μπορούν να μας κάνουν να εκτιμήσουμε ότι είναι σε θέση να επιτύχει μια δεύτερη, συνεχόμενη νίκη έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συσχετισμοί επιρροής των δύο υποψηφίων στο εκλογικό σώμα φαίνεται ότι άλλαξαν υπέρ του νυν προέδρου, τον τελευταίο χρόνο, και αυτή η, θετική για την Δημοκρατική, υποψηφιότητα ενισχύθηκε σημαντικά από έναν παράγοντα, ο οποίος είναι «εσωτερικός» στον κομματικό χώρο των Ρεπουμπλικάνων.

Ιδιαίτερα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, απέναντι στην υποψηφιότητα του Μπάιντεν δεν ίσταται ο κοινωνικά νέος και δημοφιλής κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας πολιτικός δηλαδή σε επίσης προχωρημένη ηλικία, σχεδόν συνομήλικος του Μπάιντεν, και με ακόμη πιο χαμηλούς δείκτες πολιτικής δημοφιλίας. Έτσι, η υποψηφιότητα Τραμπ μετριάζει αποφασιστικά τα μειονεκτήματα της υποψηφιότητας Μπάιντεν, ο  οποίος δεν θα βρεθεί στη θέση να «απολογείται» για την ηλικία του και την δημοτικότητά του απέναντι σε έναν αντίπαλο με την ίδια σχεδόν ηλικία και με ακόμη πιο χαμηλά ποσοστά κοινωνικής αποδοχής.

Δεύτερο, αλλά καθόλου δευτερεύον, στοιχείο που ενδυνάμωσε την υποψηφιότητα Μπάιντεν, ήταν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών, το περασμένο φθινόπωρο. Οι Ρεπουμπλικάνοι έθεσαν πολύ υψηλά τον πήχυ των φιλοδοξιών τους, κάνοντας λόγο για «κόκκινη επέλαση» και εμφανίζοντας τον Τραμπ σαν έναν εν αναμπονή πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί, υπό την αρχηγία του Τζο Μπάιντεν, κράτησαν χαμηλούς τόνους, διατήρησαν τις δυνάμεις τους, μέτρησαν οριακές απώλειες στην Βουλή και κατέγραψαν αύξηση της επιρροής τους στην Γερουσία. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια Τραμπ ματαιώθηκαν και οι Δημοκρατικοί δήλωσαν «παρόντες» στην πολιτική πάλη.

Και αν αυτά συμβαίνουν στην αντίπερα όχθη των Ρεπουμπλικάνων και στην εκλογική σκηνή, στο εσωτερικό των Δημοκρατικών ο Τζο Μπάιντεν ευνοείται από το ότι μπορεί να διαδραματίσει έναν κεντρικό, ενοποιητικό ρόλο ανάμεσα στην παραδοσιακή κεντρώα συνιστώσα του κόμματος και μια ανερχόμενη ριζοσπαστική πτέρυγα με κινηματικά χαρακτηριστικά.

Υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων, που διαμορφώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, γίνεται περισσότερο σαφές για ποιους λόγους η υποψηφιότητα του προέδρου Μπάιντεν μπορεί να αποδειχθεί σαφώς ελκυστικότερη από εκείνη του ριζοσπάστη Τραμπ στα μάτια των, εκλογικά κρίσιμων, κεντρώων ψηφοφόρων και για ποιους λόγους η υποψηφιότητα των Δημοκρατικών συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά συμπάθειας και λαϊκής αποδοχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments