Διεθνή

Ο Μπάιντεν ενισχύει την φύλαξη των συνόρων με Μεξικό

Ο Μπάιντεν ενισχύει την φύλαξη των συνόρων με Μεξικό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στείλει 1.500 στρατιώτες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των μεταναστών μετά την άρση των περιορισμών που προξένησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στείλει 1.500 στρατιώτες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των μεταναστών μετά την άρση των περιορισμών που προξένησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Το στρατιωτικό προσωπικό θα είναι υπεύθυνο για την εισαγωγή δεδομένων, την υποστήριξη αποθήκης και άλλα διοικητικά καθήκοντα, έτσι ώστε τα τελωνεία και η προστασία των συνόρων των ΗΠΑ να μπορούν να επικεντρωθούν στην επιτόπια εργασία. Τα στρατεύματα δεν θα κάνουν έργο σχετικό με την επιβολή του νόμου στα σύνοτα και θα σταλούν για περίπου 90 ημέρες, αν και η παρουσία τους μπορεί να παραταθεί, εάν αυτό χρειαστεί.

Οι περιορισμοί του COVID-19 επέτρεψαν σε αξιωματούχους των ΗΠΑ να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που περνούν τα νότια σύνορα, αλλά αυτοί οι περιορισμοί πρόκειται να αρθούν στις 11 Μαΐου και οι συνοριοφύλακες προετοιμάζονται για μια αναμενόμενη αύξηση μεταναστών. Ακόμη και εν μέσω των περιορισμών, η κυβέρνηση έχει δει αριθμούς ρεκόρ μεταναστών να περνούν τα σύνορα και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε καταπολεμώντας όσους περνούν παράνομα και δημιουργώντας νέα μονοπάτια που προορίζονται να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις σε ένα επικίνδυνο και συχνά θανατηφόρο ταξίδι.

Οι ενέργειες του Μπάιντεν ακολουθούν παρόμοιες κινήσεις του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέπτυξε ενεργά στρατεύματα στα σύνορα για να βοηθήσει το προσωπικό της συνοριακής περιπολίας στην επεξεργασία μεγάλων καραβανιών μεταναστών, πέρα ​​από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς που ήδη εργάζονταν με αυτή την ιδιότητα. Υπάρχουν ήδη περίπου 2.700 μέλη της Εθνικής Φρουράς στα σύνορα.

Το Πεντάγωνο ενέκρινε την Τρίτη το αίτημα για στρατεύματα που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), το οποίο είναι υπεύθυνο για την διαχείριση των συνόρων.

Ωστόσο, ως προϋπόθεση για την προηγούμενη έγκριση από τον Υπουργό Άμυνας Λ. Όστιν των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς για υποστήριξη της συνοριακής αποστολής καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, που λήγει την 1η Οκτωβρίου, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) έπρεπε να συμφωνήσει να συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. «Να αναπτύξουμε ένα σχέδιο και να εφαρμόσουμε λύσεις για τις ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης για τη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων και της ασφαλούς, τακτικής και ανθρώπινης επεξεργασίας των μεταναστών που δεν συνεπάγονται τη συνεχή χρήση του προσωπικού», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Πολεμικής Αεροπορίας, συνταγματάρχης Ντέβιν Ρόμπινσον.

Ως μέρος της συμφωνίας, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τριμηνιαίες ενημερώσεις από το DHS σχετικά με τον τρόπο στελέχωσης της συνοριακής αποστολής του χωρίς μέλη υπηρεσίας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του οικονομικού έτους. Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αυτές οι ενημερώσεις έγιναν ή εάν το DHS θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας — ιδιαίτερα υπό την πίεση μιας άλλης αύξησης των μεταναστών.

Για τον Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του πριν από ελάχιστες ημέρες, η απόφαση σηματοδοτεί ότι η κυβέρνησή του λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστευτικών διελεύσεων.

Οι διελεύσεις αυτές υπήρξαν η αφορμή για την εξαπόλυση επιθέσεων από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων εναντίον του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών.

Παράλληλα, η αλλαγή αυτή στην φύλαξη των συνόρων σημαίνει την αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου, που διέπει  την συνοριακή φύλαξη.

Ταυτόχρονα, όμως, μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική θα μπορούσε να σημάνει για τον Μπάιντεν μια πιο δύσκολη εσωκομματική θέση. Στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, πολλά μέλη και στελέχη αντιστάθηκαν στην ανάπτυξη ενεργών στρατευμάτων από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού, απορρίπτοντας κατασταλτικές προσεγγίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments