Global News

FAZ: Ο Ερντογάν μοιράζει προεκλογικά δώρα

FAZ: Ο Ερντογάν μοιράζει προεκλογικά δώρα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στην προσπάθεια να κερδίσει την ψήφο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ο Ερντογάν κάνει γενναιόδωρες αυξήσεις.

Έξι ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε τεράστια αύξηση μισθών για 700.000 εργαζόμενους του δημοσίου τομέα. Οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 45%. Η αύξηση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο κατώτατος μισθός στο δημόσιο θα ανέλθει έτσι στις 15.000 λίρες (σχεδόν 700 ευρώ). Οι συντάξεις για τους βετεράνους και τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας θα αυξηθούν επίσης κατά 10%. Τα μέτρα προφανώς στοχεύουν στους αναποφάσιστους ακόμη ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στη σφιχτή κούρσα. Ο υψηλός πληθωρισμός και η πτώση της αξίας της λίρας είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ο πρόεδρος πρέπει να φοβάται για την επανεκλογή του την ερχόμενη Κυριακή. Οι ειδικοί κατηγορούν τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στην πολιτική επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Για εν μέρει θρησκευτικούς λόγους, υποστηρίζει την ιδιότυπη θεωρία ότι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης του πληθωρισμού είναι με χαμηλά επιτόκια. Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη δημοσιονομική του πολιτική και χθες. Έκανε λόγο για «επιθέσεις με στόχο την οικονομία μας». Πίσω από αυτό κρύβεται ο μακροχρόνιος ισχυρισμός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν οικονομικό πόλεμο κατά της Τουρκίας για να απαλλαγούν από τον Ερντογάν. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε περισσότερη αντιπληθωριστική υπεραξία για τον Ιούλιο χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Τουρκία αρνήθηκε την είσοδο σε δύο εκλογικούς παρατηρητές

Λίγο πριν από την άφιξη των εκλογικών παρατηρητών από την κοινοβουλευτική συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έγινε επίσης γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε αρνηθεί την είσοδο σε δύο συμμετέχοντες στην αποστολή. Ο Δανός βουλευτής Σόρεν Σόντεργκαρντ είπε ότι του απέσυραν επειδή είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων (SDF) στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία κατηγορεί τις SDF για διασυνδέσεις με την τρομοκρατική ομάδα PKK . Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο δεύτερος εκλογικός παρατηρητής που επηρεάζεται από την απαγόρευση εισόδου είναι ο Σουηδός σοσιαλδημοκράτης Καντιρ Κσιργκα.

Ο επικεφαλής της αποστολής, βουλευτής Μάικλ Λινκ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι επηρέασε τη σύνθεση της αποστολής. Είναι ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός ότι οι απαγορεύσεις εισόδου δικαιολογούνταν με δηλώσεις «που έκαναν και οι δύο ως εκλεγμένοι βουλευτές με δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης», είπε στη FAZ . Ένα από τα καθήκοντά του είναι να συνοψίσει τις εκτιμήσεις των μακροπρόθεσμων παρατηρητών και των κοινοβουλευτικών συνελεύσεων του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια κοινή έκθεση προκειμένου να αποτραπεί η πολιτική εκμετάλλευση των διαφορών στις ετυμηγορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments