Διεθνή

DW: Η ελληνική δικαιοσύνη αφήνει την ακροδεξιά εκτός Βουλής

DW: Η ελληνική δικαιοσύνη αφήνει την ακροδεξιά εκτός Βουλής

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, επικρατεί μεγάλη αναταραχή στο δεξιό εξτρεμιστικό στρατόπεδο.

Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, επικρατεί μεγάλη αναταραχή στο δεξιό εξτρεμιστικό στρατόπεδο. 50 λίστες είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές, εκ των οποίων οι 15 δεξιά του κυβερνώντος συντηρητικού – φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών που απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιοι είναι το πιο εξέχον ακροδεξιό κόμμα, η λίστα του κόμματος Έλληνες για την Πατρίδα. Ιδρύθηκε από τον πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκπροσωπούσε το νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και διαφημιζόταν εδώ και καιρό ως ο επόμενος αρχηγός του.

Ο καθ’ ομολογίαν του αντισημίτης και αρνητής του Ολοκαυτώματος, ο οποίος έχει τατουάζ με μια σβάστικα στο χέρι του, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση τον Οκτώβριο του 2020 για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να επικοινωνεί με τους υποστηρικτές του από τη φυλακή, να δημιουργεί ενθουσιασμό στο κόμμα του και να διανέμει βίντεο στο YouTube.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποκλείει τους δεξιούς εξτρεμιστές

Εντούτοις, στις αρχές Μαΐου του 2023, το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο ματαίωσε τις φιλοδοξίες του Κασιδιάρη και απέκλεισε το κόμμα από τις εκλογές. Η απόφασή του 400 σελίδων τεκμηριώνει εκτενώς ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικάστηκε για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης που του απαγορεύει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Αναφέρει επίσης την χρήση βίας, ότι προωθεί πολιτικές που δεν σέβονται τη δημοκρατία και στοχεύουν στην αποδυνάμωση και την καταστροφή του δημοκρατικού κράτους και του κράτους δικαίου. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε ένα κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές για ουσιαστικούς και όχι τυπικούς λόγους.

Οι νεοναζί μένουν απέξω

Μετά από αυτή την απόφαση, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: κανένα μαχητικό ακροδεξιό κόμμα δεν θα εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Εκτός από το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα, άλλα 13 κόμματα έχουν αποκλειστεί από τις εκλογές, μερικά από αυτά και από το δεξιό πολιτικό φάσμα. Το μόνο «ελληνικό» κόμμα που παραμένει στη διεκδίκηση και μπορεί να πηδήξει πάνω από το εμπόδιο του 3% είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο Βελόπουλος παρουσιάζεται ως ένας συντηρητικός ευρωσκεπτικιστής. Σε οικονομικά ζητήματα τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά και ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Η Ελληνική Λύση δεσμεύεται να στηρίξει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά μόνο για τους Έλληνες, όχι για τους μετανάστες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments