Πολιτική

Μητσοτάκης στο Associated Press: Υποβάθμιση της οικονομίας μας με ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης στο Associated Press: Υποβάθμιση της οικονομίας μας με ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει ότι θα απλώσει «χέρι φιλίας» στον νικητή των επικείμενων εκλογών στη γειτονική χώρα και μακροχρόνια περιφερειακή αντίπαλό της Τουρκία — αλλά προσθέτει ότι ελπίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση «θα επανεξετάσει την προσέγγισή της προς η Δύση."

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει ότι θα απλώσει «χέρι φιλίας» στον νικητή των επικείμενων εκλογών στη γειτονική χώρα και μακροχρόνια περιφερειακή αντίπαλό της Τουρκία — αλλά προσθέτει ότι ελπίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση «θα επανεξετάσει την προσέγγισή της προς η Δύση.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ο ίδιος αντιμετωπίζει εκλογές σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει σε όποιον βγει νικητής από τις κάλπες της Κυριακής στην Τουρκία.

«Αλλά δεν είμαι αφελής», είπε στο Associated Press σε μια ευρεία συνέντευξη ενώ βρισκόταν στην εκστρατεία στην κεντρική Ελλάδα το απόγευμα της Πέμπτης. «Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

Ο ολοένα και πιο αυταρχικός Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος ηγείται της χώρας του ως πρωθυπουργός και πρόεδρος από το 2003, αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες εκλογές . Εν μέσω μιας παραπαίουσας οικονομίας, ο Ερντογάν έχει χάσει κάποιο έδαφος από τον κύριο αντίπαλό του, τον κοσμικό, κεντροαριστερό Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αν και δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεταθεί. Η Τουρκία εμποδίζει το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πιέζοντας τη χώρα να πατάξει τους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές απειλές.

«Ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μητσοτάκης. «Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με… σταθερή εξωτερική πολιτική μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες».

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων τους στη Μεσόγειο. Ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια έπεσαν σε νέα χαμηλά επίπεδα που είδαν τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών να επισκιάζονται το ένα το άλλο και Τούρκους αξιωματούχους να προτείνουν ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν στα ελληνικά νησιά.

Σε απάντηση, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδέψω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με … μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επίσης επιθετικά», είπε ο Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει να βασιστεί σε μείωση της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες. Παρομοίως, οι βελτιωμένοι δεσμοί μετά τους σεισμούς που έπληξαν τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα το 1999 διήρκεσαν αρκετά χρόνια.

“Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή, ούτε είναι προορισμένοι να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης», είπε ο Μητσοτάκης. Όμως, τόνισε, οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα μιλάει ότι έρχεται τη νύχτα για να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε.

Ο Μητσοτάκης, ένας 55χρονος με σπουδές στο Χάρβαρντ, είναι επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας από το 2016 και έγινε πρωθυπουργός το 2019. Έχει ηγηθεί του βασικού αντιπάλου του στην αντιπολίτευση, του αριστερού πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ του κόμμα, στις δημοσκοπήσεις καθώς επιδιώκει μια δεύτερη τετραετή θητεία στις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου.

Γεννημένος σε πολιτική οικογένεια, ο Μητσοτάκης είναι γιος του αείμνηστου πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βαρέων πολιτικών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο ανιψιός του νυν δήμαρχος Αθηναίων

Λόγω μιας αλλαγής στον εκλογικό νόμο της Ελλάδας, ο νικητής της ψηφοφορίας είναι απίθανο να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να αναζητήσει εταίρους συνασπισμού. Εάν κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, θα διεξαχθούν δεύτερες εκλογές περίπου ένα μήνα αργότερα, όταν ο εκλογικός νόμος θα δώσει στο νικητήριο κόμμα μπόνους βουλευτικές έδρες.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πιστεύω σε αυτό το εκλογικό σύστημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι … μια σταθερή κυβέρνηση και κατά προτίμηση μια μονοκομματική κυβέρνηση», είπε ο Μητσοτάκης.

Σε ένα συχνά βάναυσο προεκλογικό πρόγραμμα, ο Μητσοτάκης περιόδευσε σε μέρη της κεντρικής Ελλάδας την Πέμπτη, εκφωνώντας ομιλία στην παραθαλάσσια πόλη του Βόλου πριν κατευθυνθεί ανατολικά την Παρασκευή για τα νησιά της Λέσβου και της Ρόδου.

Η Λέσβος φιλοξενούσε για αρκετά χρόνια τον διαβόητο υπερπλήρη καταυλισμό μεταναστών της Μόριας, ο οποίος έγινε ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη έως ότου κάηκε το 2020. Το νησί και πολλά άλλα στο ανατολικό Αιγαίο έγιναν σημεία ανάφλεξης σε μια προσφυγική κρίση το 2015 που είδε εκατοντάδες χιλιάδες ατόμων που φτάνουν από την Τουρκία και κατευθύνονται στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πατάξει τη μετανάστευση, επιδιώκοντας να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα αυξάνοντας τις περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και επεκτείνοντας σε μεγάλο βαθμό έναν φράχτη κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης κατηγορηθεί από οργανώσεις για τα δικαιώματα και τους ίδιους τους μετανάστες ότι διεξήγαγαν συνοπτικές —και παράνομες— απελάσεις χωρίς να επιτρέπουν στους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Η Ελλάδα αρνείται σθεναρά ότι εμπλέκεται στην πρακτική που είναι γνωστή ως απωθήσεις.

Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να διατηρήσει την πολιτική εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Ο σημερινός φράχτης των συνόρων εκτείνεται λίγο λιγότερο από 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) και η κυβέρνηση σχεδιάζει να τον επεκτείνει κατά 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) τους επόμενους 12 μήνες. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι περισσότερα από 100 χιλιόμετρα (160 μίλια) τείχους θα προστεθούν σε αυτό μέχρι το 2026.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν απολογούμαι γι’ αυτό», είπε. «Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοιχτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Όταν ο Μητσοτάκης πρωτοήλθε στην εξουσία, η Ελλάδα μόλις και μετά βίας έβγαινε από μια βάναυση δεκαετή οικονομική κρίση που την οδήγησε να χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων και να βάλει τα οικονομικά της χώρας υπό την αυστηρή εποπτεία των διεθνών πιστωτών με αντάλλαγμα δάνεια διάσωσης δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και η Ελλάδα έχει ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να κατατάσσουν τα ομόλογά της ακριβώς κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο Μητσοτάκης έχει πει ότι αναμένει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα βγουν από το καθεστώς σκουπιδιών φέτος — εάν κερδίσει την επανεκλογή του. Η κυβέρνηση Τσίπρα συγκρούονταν συχνά με τους πιστωτές διάσωσης της Ελλάδας, οι οποίοι έθεταν αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές σε αντάλλαγμα για έκτακτα κεφάλαια.

«Θα είμαι πολύ, πολύ ωμά,» είπε ο Μητσοτάκης. «Αν ο Σύριζα προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που έχουν πει», θα οδηγήσει σε «μια ορισμένη υποβάθμιση της οικονομίας μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments