Διεθνή

Bloomberg: Φόβοι για μεγαλύτερη αστάθεια της τουρκικής λίρας

Bloomberg: Φόβοι για μεγαλύτερη αστάθεια της τουρκικής λίρας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το νόμισμα έκλεισε στις 19,58 την Παρασκευή, ανεβάζοντας τη συνολική πτώση του φέτος στο 4,5%. Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η αγορά προετοιμάζεται για περισσότερη αστάθεια στην τουρκική λίρα καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα δεν έδειξαν ξεκάθαρο νικητή, αυξάνοντας την πιθανότητα επαναληπτικού γύρου σε δύο εβδομάδες και προσθέτοντας μεγαλύτερη πίεση στο αυστηρά ελεγχόμενο νόμισμα.

Η τουρκική λίρα ήταν ήδη πιο αδύναμη σήμερα το πρωί, καθώς οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία γύρω στα 19,65 ανά δολάριο. Το νόμισμα έκλεισε στις 19,58 την Παρασκευή, ανεβάζοντας τη συνολική πτώση του φέτος στο 4,5%. Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει ξανά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, αφού κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώνει το 50% των συνολικών ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει την Κυριακή. Από τη 1:30 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ήταν στο 49,6% και ο Κιλιτσντάρογλου στο 44,6%, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

«Εάν αυτά τα αποτελέσματα διατηρηθούν, θα ήταν ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αγορές», δήλωσε ο Ogeday Topcular, διαχειριστής χρημάτων στη RAM Capital SA. «Θα υπάρχει ασάφεια για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Η τουρκική ψήφος δίνει μια ευκαιρία για επιστροφή 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αναδυόμενη αγορά

Το τουρκικό νόμισμα δέχεται πιέσεις από τότε που ο Ερντογάν ενίσχυσε μια σειρά ανορθόδοξων πολιτικών από το 2018, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών επιτοκίων για την τόνωση της ανάπτυξης, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε, οι έλεγχοι των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία.

Οι stealth παρεμβάσεις στην αγορά από την κεντρική τράπεζα ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 177 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να είναι οι πιο τεταμένες στην τουρκική πολιτική από τότε που το ΑΚΡ και ο Ερντογάν ανήλθαν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Πιότρ Μάτις, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να διατηρηθεί η λίρα σχετικά σταθερή».

Αναλυτές της JP Morgan και της HSBC δήλωσαν ότι αναμένουν πως η λίρα θα υποτιμηθεί σε περίπου 24-25 ανά δολάριο. Η Goldman Sachs δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά τιμολογεί μια «απότομη υποτίμησ绨, ο χρόνος της οποίας θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments