Διεθνή

2023 – 2027: Τα θερμότερα πέντε χρόνια στην ανθρώπινη ιστορία

2023 – 2027: Τα θερμότερα πέντε χρόνια στην ανθρώπινη ιστορία

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η ανεξέλεγκτη θερμοκρασία είναι αποτέλεσμα της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου και του κλιματικού φαινομένου «Ελ Νίνιο»

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η ανεξέλεγκτη θερμοκρασία είναι αποτέλεσμα της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου και του κλιματικού φαινομένου «Ελ Νίνιο». Οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία θα είναι άνευ προηγουμένου.

Αναμενόμενη η κλιματική προβολή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον WMO, υπάρχει κίνδυνος 66% μεταξύ 2023 και 2027 η μέση ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία να είναι πάνω από 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα χρόνο. «Η εμπιστοσύνη στις προβλέψεις της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας είναι υψηλή, καθώς εκ των υστέρων αποκαλύπταται ότι όλες οι μετρήσεις είναι πολύ αξιόπιστες», ανέφερε ο WMO.

Συμπέρασμα που συνάγεται από τον WMO σε αυτήν την έκθεση: υπάρχει πιθανότητα 98% τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς και η πενταετία συνολικά, να είναι η πιο καυτή που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Επιστρέφοντας στα προηγούμενα δεδομένα του WMO, τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα πιο καυτά που έχουν καταγραφεί και το 2016 κατέχει το ρεκόρ.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης και της θάλασσας αυξάνονται σταθερά από τη δεκαετία του 1960. Μέχρι το 2023, προβλέπεται ότι θα είναι πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 σε όλες σχεδόν τις περιοχές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η Αλάσκα (ΗΠΑ), η Νότια Αφρική, η Νότια Ασία και ορισμένα μέρη της Αυστραλίας θα είναι τα μόνα εδάφη που σχεδόν θα σωθούν. Τμήματα του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού πιθανότατα θα είναι πιο δροσερά από τον μέσο όρο.

«Αυτή η έκθεση δεν σημαίνει ότι θα υπερβούμε μόνιμα το επίπεδο του 1,5°C που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού […]. Ωστόσο, η WMO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπερβούμε προσωρινά το επίπεδο των 1,5°C με αυξανόμενη συχνότητα», λέει ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Πέτρι Ταάλας.

Ο ερευνητής συνεχίζει την εξήγησή του: «Ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο θα πρέπει να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες. Σε συνδυασμό με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, θα οδηγήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε πρωτοφανή επίπεδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments