Διεθνή

Γαλλία: Τριετής φυλάκιση για τον Νικολά Σαρκοζί

Γαλλία: Τριετής φυλάκιση για τον Νικολά Σαρκοζί

Πηγή Φωτογραφίας: CNEWS

Το εφετείο διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση για τον Γάλλο πρώην πρόεδρο, ο οποίος όμως δεν θα μπει στην φυλακή.

Σε τρία χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Νικολά Σαρκοζί, έπειτα από την εκδίκαση της έφεσής του. Η καταδίκη αποτελεί εξέλιξη άνευ προηγουμένου για πρώην πρόεδρο.

Το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει την πρωτόδικη ποινή της τριετούς φυλάκισης, ωστόσο ανέστειλε τα δύο έτη και επέβαλε στον κ. Σαρκοζί κατ’ οίκον περιορισμό με συσκευή ηλεκτρονικής παρακολούθησης για ένα έτος, κάτι που σημαίνει πως ο 68χρονος Νικολά Σαρκοζί δεν θα πάει φυλακή.

Η καταδίκη σε πρώτο βαθμό χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2021 και αφορά κατηγορίες διαφθοράς και άσκησης επιρροής μέσω κρυφής τηλεφωνικής γραμμής που εντοπίστηκε μέσω συνακρόασης. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Σαρκοζί και ο πρώην δικηγόρος του Τιερί Χέρτσογκ είχαν προβεί σε συμφωνία με τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με μια νομική έρευνα. Οι ερευνητές υπέκλεψαν τις δύο επίσημες τηλεφωνικές γραμμές του πρώην προέδρου, ωστόσο ανακάλυψαν πως οι επικοινωνίες με τον Χέρτσογκ γίνονταν μέσω μιας κρυφής τρίτης γραμμής, η οποία είχε καταχωρηθεί στο όνομα «Πολ Μπισμούτ». Το περιεχόμενο αυτών των τηλεφωνικών συνομιλιών οδήγησαν στην καταδίκη του κ. Σαρκοζί.

Ο πρώην πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες και εφεσίβαλε αμέσως την απόφαση, ωστόσο κατά την διάρκεια της εκδίκασης της έφεσης οι ηχογραφημένες συνομιλίες παίχτηκαν στο δικαστήριο, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην διατήρηση της ποινής.

Στις ίδιες ποινές καταδικάστηκαν ο πρώην δικηγόρος του Σαρκοζί Τιερί Χέρτσογκ, καθώς και ο πρώην ανώτερος δικαστικός Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας επιβλήθηκε επίσης ποινή τριετούς στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, κάτι που σημαίνει πως ο κ. Σαρκοζί δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα. Παράλληλα, στους Χέρτσογκ και Αζιμπέρ επιβλήθηκε πενταετής απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments