Ελλάδα

351 λεηλατημένες αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα

351 λεηλατημένες αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη, η χώρα θα ανακτήσει αυτά τα έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή του Βρετανού εμπόρου τέχνης Robin Symes Limited.

Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη, η χώρα θα ανακτήσει αυτά τα έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή του Βρετανού εμπόρου τέχνης Robin Symes Limited.

Ο δικαστικός αγώνας κράτησε 17 χρόνια, αλλά η Ελλάδα επικράτησε. Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε, το βράδυ της Παρασκευής 19 Μαΐου προς το Σάββατο 20 Μαΐου, ότι 351 λεηλατημένες αρχαιότητες, που χρονολογούνται από τη νεολιθική έως τη βυζαντινή εποχή, επρόκειτο να επιστραφούν στην Ελλάδα. Θα επαναπατριστεί επίσης μεγάλος αριθμός κεραμικών θραυσμάτων.

Οι αρχαιότητες, ταξινομημένες σε είκοσι πέντε ομάδες, ήταν στην κατοχή του Βρετανού έμπορου έργων τέχνης Robin Symes Limited, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Η μάχη για την ανάκτηση αυτών των έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2006, όταν οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν την έρευνά τους για την Robin Symes Ltd. στη χώρα και στο εξωτερικό.

Αξιοσημείωτα κομμάτια στη συλλογή αρχαιοτήτων περιλαμβάνουν ένα αγαλματίδιο της νεολιθικής εποχής σκαλισμένο από λευκή πέτρα και χρονολογείται από το 4.000 π.Χ., ένα κυκλαδικό ειδώλιο μεταξύ 3.200 και 2.700 π.Χ. ένα κατακερματισμένο χάλκινο άγαλμα που αναπαριστά τον νεαρό Μέγα Αλέξανδρο και χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 20ΟΥ αιώνα.

Διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο

Η Ελλάδα παλεύει να ανακτήσει τα λεηλατημένα αρχαία νομίσματά της που είναι διάσπαρτα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Τρία θραύσματα του Παρθενώνα που κρατούσε το Βατικανό για περισσότερους από δύο αιώνες επιστράφηκαν στην Ελλάδα τον Μάρτιο, μια χειρονομία φιλίας σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο. Θραύσματα του μνημείου παραμένουν διάσπαρτα σε πολλά μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο

.Η Ελλάδα ελπίζει επίσης να επιτύχει την επιστροφή των ζωφόρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά «αγοράστηκαν νόμιμα» το 1802 από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ήταν αντικείμενο «λεηλασίας» όσο η χώρα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή. Η αποκατάσταση των ζωφόρων του Παρθενώνα είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα. Στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένας χώρος που μένει κενός προορίζεται για αυτή τη ζωφόρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments