Πολιτική

Δημοσκόποι: Ξέραμε ότι η διαφορά ήταν 20 μονάδες

Δημοσκόποι: Ξέραμε ότι η διαφορά ήταν 20 μονάδες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στο πρώτο exit poll αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, οι δημοσκοπικές εταιρείες έδωσαν στα δύο πρώτα κόμματα μια διαφορά της τάξεως των 11 μονάδων

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου δεν ξάφνιασαν τους δημοσκόπους, οι οποίοι μάλιστα αναφέρουν ότι «έβλεπαν» την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την τεράστια απόκλιση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την αποκάλυπταν όμως το πραγματικό εύρος που θα μπορούσε να έχει η διαφορά λόγω του bullying που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο πρώτο exit poll που βγήκε την Κυριακή (21/05) αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, οι δημοσκοπικές εταιρείες έδωσαν στα δύο πρώτα κόμματα μια διαφορά της τάξεως των 11 μονάδων. Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε όμως ότι η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 20%. Κάτι που απείχε πολύ από τα ποσοστά των exit polls.

Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας (22/05), ο διευθύνων Σύμβουλος της MRB ανέφερε ότι η τελευταία μέτρηση έδινε στη ΝΔ 42% κεντρική τιμή και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. «Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα» τόνισε ο Δημήτρης Μαύρος.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της MRB εξήγησε, επίσης, πως τα στοιχεία που έρχονταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδειχναν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων.

Γιατί όμως οι δημοσκόποι δεν έδωσαν αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα; «Αν βγαίναμε έτσι; Θα μας έλεγαν ‘αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαύρος. «Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο για υποεκτίμηση των στοιχείων και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ», συμπλήρωσε ο διευθύνων Σύμβουλος της MRB.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments