Διεθνή

Μ. Βρετανία: Πτώση του πληθωρισμού μετά από σχεδόν ένα χρόνο

Μ. Βρετανία: Πτώση του πληθωρισμού μετά από σχεδόν ένα χρόνο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε στο 8,7% τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε στο 8,7% τον Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από τον Αύγουστο του 2022, καθώς το μέτρο της αύξησης των τιμών ξεφεύγει από διψήφια νούμερα για πρώτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά οι υψηλές τιμές των τροφίμων παραμένουν.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 10,1% που καταγράφηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), και συνιστά μια σημαντική επιτυχία της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ.

Η απότομη πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας επιβραδύνονται από τις ακραίες αυξήσεις που παρατηρήθηκαν πριν από ένα χρόνο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές πέφτουν, μόνο ότι αυξάνονται λιγότερο γρήγορα.

Οι οικονομολόγοι των πόλεων είχαν προβλέψει μεγαλύτερη πτώση στο 8,2%, βοηθούμενη από την περσινή άνοδο των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.

Η ONS ανέφερε: «Η χαλάρωση του ετήσιου ποσοστού πληθωρισμού τον Απρίλιο του 2023 αντανακλούσε κυρίως τις μεταβολές των τιμών στον τομέα στέγασης και οικιακών υπηρεσιών, ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

«Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις ανοδικές επιπτώσεις που προέρχονται από την αναψυχή και τον πολιτισμό, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, την επικοινωνία και τις μεταφορές».

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και των ποτών παραμένει πάνω από το 19%, υποχωρώντας από το 19,2% τον Μάρτιο στο 19,1%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών.

Η ONS πρόσθεσε: «Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο και συνέβαλαν σε υψηλό ετήσιο πληθωρισμό, ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκε, από 19,2% το έτος έως τον Μάρτιο του 2023, σε 19,1% το έτος έως τον Απρίλιο του 2023».

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2%, πάνω από τη συναινετική εκτίμηση για 0,8%.

Πιο ανησυχητικό για τη σταθερότητα των τιμών είναι ότι ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων, του αλκοόλ, του καπνού και της ενέργειας, εκτινάχθηκε από 6,2% σε 6,8%, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ο υψηλός πληθωρισμός να παραμείνει επίμονος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ποσοστό 8,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότερο από το 7,6% στη Γερμανία, 6,9% στη Γαλλία, 4,4% στον Καναδά,  3,8% στις ΗΠΑ και 3,4% στην Ιαπωνία. Είναι χαμηλότερο από το ποσοστό της Ιταλίας του 8,8%, ωστόσο με το συνολικό ποσοστό της ΕΕ των 27 να ανέρχεται στο 8,1%.

Ο υπουργός Τζέρεμι Χαντ δήλωσε: «Το ΔΝΤ είπε χθες ότι έχουμε ενεργήσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά αν και είναι θετικό ότι είναι πλέον μονοψήφιος, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται πολύ γρήγορα.

Επομένως, εκτός από το να βοηθάμε οικογένειες με υποστήριξη κόστους ζωής περίπου 3.000 £ φέτος και πέρσι, πρέπει να επιμείνουμε αποφασιστικά στο σχέδιό μας για τη μείωση του πληθωρισμού για να μειώσουμε τον πληθωρισμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments