People

Τίνα Τέρνερ: «Κοιμήθηκε» ο μύθος του Rock ‘n Roll

Τίνα Τέρνερ: «Κοιμήθηκε» ο μύθος του Rock ‘n Roll

Πηγή Φωτογραφίας: The Times

Τα τελευταία χρόνια, η Τέρνερ είχε δοκιμαστεί από σοβαρά προβλήματα υγείας, με σημαντικότερα την κακοήθεια στα έντερα που επηρέαζε την καλή λειτουργία των νεφρών και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που την υποχρέωσε να μάθει να περπατά από την αρχή. Η Τέρνερ είχε βιώσει επίσης την θλίψη από την απώλεια των δύο γιων της. Του Ρόνι, ο οποίος έπασχε από μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, και του αυτόχειρα Κρεγκ.

«Έφυγε» χθες το βράδυ η βασίλισσα του Rock n’ Roll Τίνα Τέρνερ σε ηλικία 83 ετών από φυσικά αίτια στο Κούσναχτ της Ελβετίας, κοντά στη Ζυρίχη. Ο θάνατός της έγινε γνωστός με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο εκπρόσωπός της Μπέρναρντ Ντόχερτι: Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Τίνα Τέρνερ, η βασίλισσα του Rock n Roll& έφυγε σήμερα ειρηνικά, σε ηλικία 83 ετών, καθώς έδινε μάχη για την υγεία της εδώ και χρόνια. Πέθανε στο σπίτι της στο Küsnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο». Τα τελευταία χρόνια, η Τέρνερ είχε δοκιμαστεί από σοβαρά προβλήματα υγείας, με σημαντικότερα την κακοήθεια στα έντερα που επηρέαζε την καλή λειτουργία των νεφρών και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που την υποχρέωσε να μάθει να περπατά από την αρχή. Η Τέρνερ είχε βιώσει επίσης την θλίψη από την απώλεια των δύο γιων της. Του Ρόνι, ο οποίος έπασχε από μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, και του αυτόχειρα Κρεγκ.

Η Αφροαμερικανικής καταγωγής, Ελβετίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός και χορεύτρια ξεκίνησε την καριέρα της το 1958 ως παρτενέρ του Άικ Τέρνερ και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Little Ann». Δύο χρόνια αργότερα, ο Τέρνερ πείθεται για το καλλιτεχνικό της «μέταλλο» και η πρώτη εμφάνισή της στο κοινό με το όνομα Τίνα Τέρνερ γίνεται ως τραγουδίστρια του συγκροτήματος Kings of Rythm του Άικ Τέρνερ. «Έγραφα τραγούδια με τον Little Richard στο μυαλό μου, αλλά δεν είχα κανέναν Little Richard να τα τραγουδήσει, οπότε η Τίνα ήταν ο Little Richard μου», έγραψε ο Άικ Τέρνερ στην αυτοβιογραφία του «Takin  Back My Name: The Confessions of Ike Turner» το 1999, που έγραψε μαζί με τον Nigel Cawthorne. «Ακούστε προσεκτικά την Τίνα και ποιον ακούτε; Τον Little Richard να τραγουδάει με γυναικεία φωνή».

Διαθέτοντας ένα εκρηκτικό μια εκρηκτική ενέργεια και ένα σεξουαλικό μαγνητισμό, η Τέρνερ γίνεται η απόλυτη performer επί σκηνής. Και αυτό βέβαια δεν περνά απαρατήρητο από τους κριτικούς. Ο Ralph J. Gleason επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της σημερινής show business, η Τίνα Τέρνερ πρέπει να είναι η πιο εντυπωσιακή επαγγελματίας επί σκηνής». Έτσι έγραψε ο Ralph J. Gleason, ο επιδραστικός κριτικός τζαζ και ποπ της εφημερίδας «The San Francisco Chronicle», σε μια κριτική για μια συναυλία των Rolling Stones στο Όκλαντ τον Νοέμβριο του 1969. «Έρχεται σαν τυφώνας. Χορεύει και στριφογυρίζει και κουνιέται και τραγουδάει και ο αντίκτυπος είναι άμεσος και ολοκληρωτικός» πρόσθεσε. Με τον Άικ Τέρνερ παντρεύονται αλλά η Τίνα θα περάσει μαζί του δύσκολες στιγμές λόγω της σωματικής βίας που της ασκεί και θα απομακρυνθεί από κοντά του. Η βασίλισσα των μπλουζ προσεγγίζει και ασπάζεται τον βουδισμό, από τον οποίο δεν αποσπάται ποτέ καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της, και συνεχίζει την solo καλλιτεχνική πορεία της, ερμηνεύοντας τραγούδια που θα της χαρίσουν την ευρύτερη αναγνώριση, όπως το «River Deep» και το «A Fool in Love».

Μετά το διαζύγιό της από τον Άικ, η Τέρνερ μπόρεσε να ξαναφτιάξει την καλλιτεχνική της ζωή και την δεκαετία του 1980, πρόκειται να γίνει η ερμηνεύτρια αναφοράς στην παγκόσμια σκηνή αρχικά με το «Let’ s Stay Together» (single) και σε συνέχεια, με το εμβληματικό και επιβλητικό άλμπουμ «Private Dancer». Στον δίσκο συμπεριλαμβανόταν το τραγούδι «What’ s Love Got to Do With It», το οποίο έμελλε να αποτελέσει την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της. Στα βραβεία Grammy του 1985, το «What Love Got to Do With It» κέρδισε τρία βραβεία, για τον δίσκο της χρονιάς, το τραγούδι της χρονιάς και την καλύτερη γυναικεία ποπ φωνητική ερμηνεία, ενώ το «Better Be Good To Me» κέρδισε την καλύτερη γυναικεία ροκ φωνητική ερμηνεία.

Το 1991, η Τέρνερ μπήκε Στο Rock and Roll Hall of Fame η Τέρνερ εισέρχεται το 1991, μετά την πώληση πέντε εκατομμυρίων αντιτύπων του «Private Dancer». Η Τέρνερ διαθέτει επίσης το δικό της αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ και το δικό της αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του St. Louis Η γεννημένη στις ΗΠΑ σταρ ήταν μια από τις πιο αγαπημένες ροκ τραγουδίστριες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τραγούδια της αγαπήθηκαν επί δεκαετίες. Η κηδεία της θα γίνει σε στενό κύκλο, σύμφωνα με τη Mirror, με φίλους και συγγενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments