Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης του Αλ. Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης του Αλ. Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Κατά την προσέγγιση του Στέλιου Κούλογλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποίησε καθόλου αυτό που εξήγγειλε το 2019 ο κ. Τσίπρας ότι θα μετασχηματιστεί σε μία προοδευτική και κεντροαριστερή μεγάλη παράταξη. Αντίθετα, «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα συνέδριο στο οποίο τρωγε τις σάρκες του και ασχολήθηκε με τον τρόπο εκλογής του προέδρου».

Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ θέτει και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μετά από ανάλογες τοποθετήσεις του Ανδρέα Ξανθού και λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη, σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλο, τότε αναδεικνύεται ένα συλλογικό ζήτημα για αναπροσαρμογή της όλης στρατηγικής, σε αυτά τα πλαίσια φυσικά και το θέμα της ηγεσίας πρέπει να επανεξεταστεί», τόνισε ο ευρωβουλευτής στο τηλεοπτικό κανάλι Open, υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ανέβασε εκεί πάνω και δεν πρέπει να φορτωθεί ο ίδιος την ιστορική ευθύνη της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της παντοδυναμίας της δεξιάς».

Κατά την προσέγγιση του Στέλιου Κούλογλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποίησε καθόλου αυτό που εξήγγειλε το 2019 ο κ. Τσίπρας ότι θα μετασχηματιστεί σε μία προοδευτική και κεντροαριστερή μεγάλη παράταξη. Αντίθετα, «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα συνέδριο στο οποίο τρωγε τις σάρκες του και ασχολήθηκε με τον τρόπο εκλογής του προέδρου». Ο ευρωβουλευτής δήλωσε ακόμα πως «θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να βρει τους ανθρώπους που εμπιστεύεται να του πούνε τι ακριβώς λένε οι μετρήσεις, τις οποίες δεν πρέπει πλέον να αμφισβητεί και με βάση αυτές, τη σύνθεση του εκλογικού σώματος κλπ, να αναπτύξει τις κατάλληλες κοινωνικές συμμαχίες και την κατάλληλη στρατηγική για να ανακάμψει όσο είναι δυνατόν».

Υπενθυμίζεται ότι θέμα ηγεσίας έθεσε πρώτα ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω», έχει δηλώσει ο Α. Ξανθός αναφορικά με το θέμα της ηγεσίας. Για τον πρώην βουλευτή πάντως, «το κρίσιμο ζήτημα είναι κυρίως η ταυτότητα, η φυσιογνωμία και η στρατηγική. Τώρα για το μεσοπρόθεσμο, για το άμεσο μέχρι τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαφείς τις προγραμματικές μας αιχμές και προτεραιότητες. Πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να μην απευθυνθούμε με όρους εθνικούς ακροατηρίου, αλλά να πάμε και να επικεντρώσουμε κυρίως σε ομάδες, κοινωνικές στρώματα τα οποία ζορίζονται σήμερα και αποδεδειγμένα έχουν πιεστεί και είναι ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους και κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο σύστημα υγείας, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με την άρση της πελατειακής κουλτούρας στο κράτος»

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε, πρώτος, για την ανάγκη εμπλουτισμού της ηγετικής ομάδας του κόμματος με νέα πρόσωπα

«Η πρόκληση για εμάς, αξιοποιώντας και τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής, είναι βγάζοντας πιο μπροστά νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις δύσκολες αυτές κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση», δήλωσε συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και έμπειρο στέλεχος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη για πλαισίωση της ηγεσίας από τα προαναφερόμενα πρόσωπα αντιτάχθηκαν δύο νέα πρόσωπα, κοντινά στον σημερινό πρόεδρο, η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς. Σημειώνουμε πως, με βάση το ισχύον καταστατικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος μπορεί να οδηγήσει στην επανεκλογή του σημερινού προέδρου, ακόμη κι αν η υποψηφιότητά του είναι έκδηλα μειοψηφική στους κόλπους του κόμματος. Οι τροποποιήσεις, που ψηφίστηκαν στο ποιο πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος, επιτρέπουν την επιβεβαίωση του κ. Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία, δεδομένου ότι ο πρόεδρος ελέγχει τους κρίσιμους εσωκομματικούς θεσμούς σε μια τέτοια διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments