Διεθνή

Le Monde: Η Ρωσία κλείνει προξενείο της Σουηδίας

Le Monde: Η Ρωσία κλείνει προξενείο της Σουηδίας
Η Μόσχα επεσήμανε την «αδιάκοπη εκστρατεία της ρωσοφοβίας στη Σουηδία» και την κίνηση της Σουηδίας τον Απρίλιο να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Η Μόσχα επεσήμανε την «αδιάκοπη εκστρατεία της ρωσοφοβίας στη Σουηδία» και την κίνηση της Σουηδίας τον Απρίλιο να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Η Ρωσία κήρυξε πέντε Σουηδούς διπλωμάτες persona non grata αυτήν την Πέμπτη και έκλεισε το Γενικό Προξενείο της στην Αγία Πετρούπολη ως απάντηση στο ίδιο μέτρο που υιοθέτησε στις 25 Απριλίου η Στοκχόλμη κατά των Ρώσων διπλωματών.

Η πρέσβης της Σουηδίας στη Μόσχα, Μαλένα Μαρντ, κλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για το μέτρο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

Επιπλέον, η Mard ενημερώθηκε ότι η Ρωσία θα κλείσει το Γενικό της Προξενείο στη Στοκχόλμη την 1η Σεπτεμβρίου και ότι, κατά την ίδια ημερομηνία, η ρωσική πλευρά θα ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Σουηδίας στην Αγία Πετρούπολη.

Το Foreign Affairs τόνισε ότι με την απέλαση Ρώσων διπλωματών «οι σουηδικές αρχές επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες ποτέ δεν ήταν σε τόσο χαμηλό επίπεδο». Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτό είναι προϊόν, μεταξύ άλλων, της «αδυσώπητης εκστρατείας της ρωσοφοβίας στη Σουηδία».

Η Σουηδία καταδικάζει την απέλαση

Από την πλευρά της, η σουηδική κυβέρνηση έσπευσε να χαρακτηρίσει την ανακοίνωση της Ρωσίας ως «πολύ ατυχή». «Το ρωσικό μήνυμα είναι πολύ λυπηρό. Η Ρωσία επέλεξε να απελάσει πέντε Σουηδούς διπλωμάτες που ενεργούσαν στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης και ασκούσαν κανονικές διπλωματικές δραστηριότητες στη Ρωσία», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ σε δήλωση που εστάλη στο πρακτορείο TT.

Ο Μπίλστρομ υποστήριξε ότι το προξενείο ήταν «μηχανή» στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «με την ευρεία έννοια».

«Η σημερινή απόφαση είναι επομένως μια ακόμη επιβεβαίωση της αρνητικής πολιτικής εξέλιξης στη Ρωσία και της διεθνούς απομόνωσής της», είπε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments