Διεθνή

Le Monde: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κοντά σε συμφωνία για το χρέος

Le Monde: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κοντά σε συμφωνία για το χρέος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με τον Τύπο, η πιθανή συμφωνία θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους για δύο χρόνια και θα επιβάλει μέγιστα όρια στις διακριτικές δαπάνες της κυβέρνησης, εκτός από τις στρατιωτικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Τύπο, η πιθανή συμφωνία θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους για δύο χρόνια και θα επιβάλει μέγιστα όρια στις διακριτικές δαπάνες της κυβέρνησης, εκτός από τις στρατιωτικές υποθέσεις.

Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους, ενώ πλησιάζει η προθεσμία για να αποφύγει η χώρα την αναστολή πληρωμών, αναφέρθηκε εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων.

Η πηγή σημείωσε ότι τα διαπραγματευτικά μέρη, στα οποία περιλαμβάνονται κυβερνητικά στελέχη του Τζο Μπάιντεν και Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, θα μπορούσαν να ανακοινώσουν τη συμφωνία το συντομότερο την Παρασκευή, σύμφωνα με διάφορα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η πιθανή συμφωνία θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους για δύο χρόνια και θα επιβάλει μέγιστες διακριτικές κρατικές δαπάνες, εκτός από στρατιωτικές υποθέσεις ή υποθέσεις βετεράνων, ανέφεραν οι New York Times.

Καθώς έφευγε από το Καπιτώλιο το βράδυ της Πέμπτης, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, Κέβιν ΜακΚάρθι, είπε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο «δεν είναι εύκολες».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε το μήνυμά του την Πέμπτη ότι η αναστολή πληρωμών «δεν βρίσκεται στο τραπέζι», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου τόνισε επίσης ότι «η μόνη επιλογή» για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους είναι το Κογκρέσο να καταλήξει σε συμφωνία, αρνούμενος να απαντήσει σε ερώτηση του Τύπου σχετικά με το εάν ο Λευκός Οίκος έχει σχέδιο Β.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δανείζονται μόνο μέχρι το όριο που έχει ορίσει το Κογκρέσο – το ανώτατο όριο του χρέους – το οποίο απαιτεί νομοθετική συμφωνία κάθε φορά που η χώρα χρειάζεται να το αυξήσει για να εξοφλήσει τα χρέη της.

Το τρέχον ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο και η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί σε χρεοκοπία μόλις την 1η Ιουνίου, εάν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του νωρίτερα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Κάτω Βουλή, με επικεφαλής τον ΜακΚάρθι, θέλουν μια συμφωνία για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και επικρίνουν την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν επειδή δεν είχε προηγουμένως επιδιώξει συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αντίθετα, αφού η 1η Ιουνίου είναι η προθεσμία μέχρι την οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από αποθέματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments