Διεθνή

FAZ: ΕΕ και ΗΠΑ καταδικάζουν τη στάθμευση ρωσικών πυρηνικών στην Λευκορωσία

FAZ: ΕΕ και ΗΠΑ καταδικάζουν τη στάθμευση ρωσικών πυρηνικών στην Λευκορωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζόζεπ Μπορέλ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επέκριναν την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επέκριναν δριμύτατα τη συμφωνία Ρωσίας-Λευκορωσίας για την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Η ρωσική κυβέρνηση μετέφερε πυρηνικά όπλα στη γειτονική χώρα. Αυτό το βήμα θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω, εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση, εξηγεί ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μινσκ για συνενοχή στον «παράνομο και απρόκλητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι αντέδρασε «εξαιρετικά αρνητικά» σε αναφορές αυτού του είδους. Προηγουμένως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν – Πιερ αναφέρθηκε στις ρωσικές ενέργειες ως «άλλο ένα παράδειγμα ανεύθυνων και προκλητικών αποφάσεων».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία άρχισε να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, κάτι που είχε ανακοινωθεί πριν από μήνες. «Η μεταφορά πρακτόρων πυρηνικού πολέμου (…) έχει ήδη ξεκινήσει», είπε ο Λουκασένκο στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη γειτονική χώρα σε συνεννόηση με τον Λουκασένκο. Τον Απρίλιο, οι Λευκορώσοι στρατιώτες είχαν ήδη ξεκινήσει εκπαίδευση σε πυρηνικά συστήματα πυραύλων. Σύμφωνα με τον Πούτιν, δέκα αεροσκάφη που μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα έχουν πλέον παραδοθεί στη Λευκορωσία και μια ειδική αποθήκη όπλων θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments