Διεθνή

Le Monde: Αισιοδοξία Μπάιντεν για συμφωνία για το χρέος

Le Monde: Αισιοδοξία Μπάιντεν για συμφωνία για το χρέος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και του Λευκού Οίκου συνεχίστηκαν αυτήν την Παρασκευή, χωρίς επίσημη ανακοίνωση ότι έχουν καταλήξει ακόμη σε συμβιβασμό για να αποφευχθεί μια «προεπιλογή».

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και του Λευκού Οίκου συνεχίστηκαν αυτήν την Παρασκευή, χωρίς επίσημη ανακοίνωση ότι έχουν καταλήξει ακόμη σε συμβιβασμό για να αποφευχθεί μια «προεπιλογή».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιτευχθεί στις επόμενες ώρες, αποτρέποντας έτσι τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από το να αδυνατεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις σας και κίνδυνος αθέτησης.

«Είναι πολύ κοντά και είμαι αισιόδοξος», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Είμαι αισιόδοξος ότι απόψε (μέχρι την Παρασκευή) θα ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος πρόσθεσε ότι αναμένει επίλυση της κρίσης «πριν από τις 12 η ώρα».

Είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι τώρα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί ηγέτες θα καταλήξουν σε μια συνεννόηση που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκδώσει χρέος, να αυτοχρηματοδοτηθεί και να αποφύγει μια χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση και απώλειες θέσεων εργασίας.

Η προθεσμία μεταφέρεται στις 5 Ιουνίου

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία, η οποία ενημερώθηκε αυτήν την Παρασκευή από το Υπουργείο Οικονομικών στις 5 Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση θα αρχίσει να στερείται κεφαλαίων, μια πολιτική συμφωνία διαφαίνεται στην Ουάσιγκτον, η οποία θα επιτρέψει να «ξεκλειδωθεί» μια ψηφοφορία στο Κογκρέσο, σχετική με την αύξηση της ικανότητας χρέους της χώρας.

«Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζουμε τώρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει ανεπαρκείς πόρους για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή δεν άρει το ανώτατο όριο χρέους στις 5 Ιουνίου», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών σε επιστολή του προς τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της Βουλής. Κέβιν ΜακΚάρθι.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα του Τύπου, η συμφωνία που διαμορφώνεται θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα επεισόδιο παρόμοιο με το τρέχον πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους είναι ένας λογιστικός ελιγμός που συνήθως εγκρίνεται χωρίς μεγάλες διαμάχες. Επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να δανείζεται χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τη Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι κρατά όμηρο την οικονομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments