Διεθνή

Η Ρωσία απελαύνει Γερμανούς

Η Ρωσία απελαύνει Γερμανούς

Πηγή Φωτογραφίας: Alexander Zemlianichenko | Συντελεστές: AP

Πρόκειται για διπλωμάτες, εκπαιδευτικούς, δημοσίους λειτουργούς και καλλιτέχνες στο πλαίσιο του «διπλωματικού πολέμου» που μαίνεται εδώ και καιρό μεταξύ Μόσχας-Βερολίνου.

Πρόκειται για διπλωμάτες, εκπαιδευτικούς, δημοσίους λειτουργούς και καλλιτέχνες στο πλαίσιο του «διπλωματικού πολέμου» που μαίνεται εδώ και καιρό μεταξύ Μόσχας-Βερολίνου.

Νέα τροπή παίρνει τις τελευταίες ώρες ο «διπλωματικός πόλεμος» που μαίνεται εδώ και καιρό μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου.

Αρχικά, αφορμή στάθηκε, πριν από περίπου ένα μήνα, απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για μείωση του αριθμού Ρώσων διπλωματών στην Γερμανία. Επρόκειτο όμως κυρίως για υπαλλήλου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι δρούσαν στην Γερμανία με τον «διπλωματικό μανδύα».

Ως αντίποινα η Μόσχα είχε επίσης ανακοινώσει τη μείωση του αριθμού διπλωματικών υπαλλήλων της Γερμανίας επί ρωσικού εδάφους.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης από το πρωί, εκατοντάδες Γερμανοί διπλωμάτες αλλά κυρίως δάσκαλοι και καθηγητές της Γερμανικής Σχολής της Μόσχας, εργαζόμενοι στα παραρτήματα του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Ρωσία καθώς και εργαζόμενοι σε γερμανικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία, ως συνέπεια της πρωτοφανούς διπλωματικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πρωτευουσών.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Εξωτερικών, η Μόσχα προχώρησε στη θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό Γερμανών διπλωματών και υπαλλήλων σε άλλους γερμανικούς φορείς επί ρωσικού εδάφους. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ισχύει σε πλήρη κλίμακα από 1ης Ιουνίου, γεγονός που οδηγεί στην πράξη στην περικοπή σημαντικών θέσεων σε γερμανικές διπλωματικές αρχές και ανεξάρτητους γερμανικούς φορείς με έδρα στη Ρωσία.

Από εδώ και στο εξής, στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το δίκτυο ARD, είναι να διατηρηθεί στη Ρωσία η ελάχιστη δυνατή γερμανική διπλωματική εκπροσώπηση, καθώς επίσης και μια περιορισμένη παρουσία εκπροσώπων άλλων γερμανικών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, μεταξύ των υπαλλήλων που επηρεάζονται από τις αποφάσεις της ρωσικής κυβέρνησης συγκαταλέγονται και αρκετοί Ρώσοι υπήκοοι που εργάζονται για γερμανικούς φορείς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments