Διεθνή

Κήρυγμα Ερντογάν κατά της Δύσης

Κήρυγμα Ερντογάν κατά της Δύσης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πριν ακόμη καταμετρηθούν όλες οι κάλπες, λοιπόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ήδη ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή.

Σε κήρυγμα κατά της Δύσης και των δυτικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και κατά της ομοφυλόφιλης κοινότητας επιδόθηκε ο Ερντογάν, πριν καλά – καλά οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

Πριν ακόμη καταμετρηθούν όλες οι κάλπες, λοιπόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ήδη ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή. Μιλώντας σε συγκεντρωμένο πλήθος στην Άγκυρα, ευχαρίστησε όλους όσους του επέτρεψαν να συνεχίσει να κυβερνά την Τουρκία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αναφερόμενος σε μια «δημοκρατική νίκη», στην οποία κανείς δεν έχασε, ο 69χρονος υποσχέθηκε να συνταχθεί με τους υποστηρικτές του «μέχρι τον τάφο». Και, όπως και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, άρχισε να επιτίθεται σε λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλους και τρανς.

«Αδέρφια μου, αυτό το CHP (σ.σ.: το κεντροαριστερό κόμμα του Κιλιτσντάρογλου) δεν είναι υπέρ των LGBT;», προέτρεψε, αναφερόμενος στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στη δική του εκλογική συμμαχία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, τόνισε ο Ερντογάν.

Ο μουσουλμάνος εθνικιστής κατηγόρησε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για πολιτική προπαγάνδα: γερμανικές, γαλλικές και αγγλικές εφημερίδες φέρεται να προσπάθησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να τον «ανατρέψουν», αλλά απέτυχαν. Είδατε τα βρώμικα παιχνίδια!» είπε στους πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Κιλιτστνάρογλου: «Οι πιο άδικες εκλογές εδώ και χρόνια»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Ερντογάν κέρδισε περισσότερο από το 52% των ψήφων, έναντι περίπου 48% του σοσιαλδημοκράτη Κιλιτσντάρογλου. Η αντιπολίτευση έθεσε υποψηφιότητα με μια εξακομματική συμμαχία, πρωτόγνωρη στην τουρκική ιστορία, η οποία, εκτός από τον εκδημοκρατισμό της χώρας, υποσχέθηκε να υιοθετήσει σκληρή γραμμή κατά των προσφύγων.

Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν είχε γίνει ποτέ δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Την πρώτη, δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο πρόεδρος ήταν λιγότερο από πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Κιλιτσντάρογλου και λίγο κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία.

Κατά τη γνώμη του υποψηφίου του CHP, ήταν οι πιο άδικες εκλογές εδώ και χρόνια. Πράγματι, εκτός από τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, ο Ερντογάν ήταν σε θέση να χρησιμοποιεί κρατικούς πόρους. Υπήρξαν επίσης αναφορές για παρατυπίες στο ψηφοδέλτιο, οι οποίες ωστόσο δεν άλλαξαν τα αποτελέσματα.

Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δεσμούς με την τρομοκρατία, την οποία τώρα σκοπεύει να πολεμήσει πιο αυστηρά στην τρίτη δεκαετία της εξουσίας του. Υποσχέθηκε επίσης να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας – για τον οποίο, ωστόσο, οι οικονομολόγοι κατηγορούν την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική.

Το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έχει ήδη υποτιμηθεί πάνω από 6% από την αρχή του έτους, συνέχισε να υποχωρεί μετά το κλείσιμο της κάλπης, φτάνοντας στο χαμηλό ρεκόρ των 20,06 λιρών ανά δολάριο, που καταγράφηκε την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments