Αθλητισμός

Τζόκοβιτς: Στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου

Τζόκοβιτς: Στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου

Πηγή Φωτογραφίας: The Japan Times

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι το προπύργιό μας, εκεί δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία μας, εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά μας μοναστήρια. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα το έκανα ξανά, αλλα κυρίως γιατί αυτή είναι η αλήθεια».

Ο Σέρβος μπήκε με το δεξί στο Roland Garros επικρατώντας με 3-0 του (σερβικής καταγωγής) Αμερικανού Αλεξάνταρ Κοβάτσεβιτς, ωστόσο η απόφαση του να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, όπου και πάλι εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχει μεγάλη ένταση, προκάλεσε αντιδράσεις.

Στα social media πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκριναν τον Νόλε για την συγκεκριμένη επιλογή, θεωρώντας ότι λειτούργησε ως εργαλείο της σερβικής κυβέρνησης και ότι προβάλει μέσα από το τουρνουά τον σερβικό εθνικισμό, με τον ίδιο πάντως να είναι ξεκάθαρος στο συγκεκριμένο θέμα.

View this post on Instagram

A post shared by Roland-Garros (@rolandgarros)

«Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω καμία πρόθεση να μπω σε πολιτικές συζητήσεις. Ως Σέρβο, με πονάει πολύ αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο καθώς οι συμπατριώτες μου εκδιώκονται από τους δήμους. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω είναι αυτό. Ως δημόσιο πρόσωπο και ως γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, αισθάνομαι την ανάγκη να δείξω υποστήριξη σε όλη τη Σερβία. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον σερβικό λαό και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά είναι πολύ απαραίτητο να δείξουμε υποστήριξη» είπε με αποφασιστικό ύφος ο Τζόκοβιτς και συμπλήρωσε με νόημα:

«Γνωρίζω ότι υπήρξαν ενστάσεις από διεθνείς δημοσιογράφους. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αν θα με τιμωρήσουν, αλλά δεν έχω καμία επιφύλαξη και θα το έκανα ξανά. Είμαι κατά των πολέμων και οποιασδήποτε σύγκρουσης, αυτό το έχω εκφράσει πάντα δημόσια. Αυτή η κατάσταση με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προηγούμενο σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Λυπάμαι πολύ που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Το Κοσσυφοπέδιο είναι το προπύργιό μας, εκεί δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία μας, εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά μας μοναστήρια. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα το έκανα ξανά, αλλα κυρίως γιατί αυτή είναι η αλήθεια».

Πάντως, με την έκταση που πήρε το θέμα, η ερώτηση για το πολιτικό μήνυμα δεν… υπάρχει στο βίντεο που έχουν ανεβάσει οι διοργανωτές από τη συνέντευξη Τύπου.

Βέβαια αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζόκοβιτς είχε πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το αντίθετο μάλιστα καθώς όλη η οικογένεια του πατέρα του έχει γεννηθεί εκεί, πριν μετακομίσουν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στο Βελιγράδι, με τον Νόλε το 2008, λίγο μετά την πρώτη του επιτυχία σε τουρνουά Grand Slam (Australian Open) είχε στείλει μέσω βίντεο ανάλογο μήνυμα στους συμπατριώτες του που διαδήλωναν στο Βελιγράδι κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου…

Επιστρέφοντας στη συνέντευξη Τύπου, στην αρχή ο Νόβακ έπρεπε να ταξιδέψει πολλά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 2003 όταν έκανε ο ίδιος τό ντεμπούτο του στα τουρνουά Grand Slam και να μοιραστεί τις αναμνήσεις που έχει από εκείνη την περίοδο.

«Σας ευχαριστώ κατ’ αρχήν που παρακολουθείτε στενά τους juniors. Είναι σημαντικό να γράφουμε γι’ αυτούς και ίσως θα έπρεπε να τους δίνεται λίγη περισσότερη προσοχή και ενθάρρυνση για να συνεχίσουν να πιέζουν και να χτίζουν το δρόμο τους προς το επαγγελματικό τένις. Προκρίθηκα στο τουρνουά junior του Roland Garros το 2003 και νομίζω ότι έχασα στον τρίτο γύρο από τον Jimeno Traver, αν δεν κάνω λάθος, ο οποίος είναι σήμερα προπονητής του Bautista (γέλια). Βλέπετε, είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων κύκλος ζωής. Για τους juniors, τα grand slams, όπως και για τους seniors, είναι εξίσου σημαντικά. Γιατί εκεί έχεις την ευκαιρία να παρουσιαστείς σε κάποιον που μπορεί να σας χρηματοδοτήσει, αλλά και για την αναγνώριση κάτι που σίγουρα χρειάζονται οι νέοι προκειμένου να φτάσουν σε μια επαγγελματική καριέρα».

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Nole να σχολιάσει πώς προετοιμάζεται για τους αγώνες με νεότερους τενίστες, οι οποίοι μπορεί να φοβούνται το γήπεδο, το κοινό και τον εαυτό του, όπως σήμερα ο Κοβάτσεβιτς.

«Ο Άλεξ έπαιξε πολύ καλά και ειλικρινά με δυσκόλεψε ιδιαίτερα στο τρίτο σετ. Έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να κερδίσω. Είναι πολύ καλός τύπος. Είχα την ευκαιρία να προπονηθώ μαζί του στο US Open πριν από μερικά χρόνια. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε την ίδια καταγωγή και τα πάμε πολύ καλά. Γνώρισα επίσης την οικογένειά του, υπέροχοι άνθρωποι. Ο Άλεξ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, έχει τεράστιες δυνατότητες να πάει πολύ μακριά. Τώρα το πόσο μακριά εξαρτάται από πολλά πράγματα, αλλά με εξέπληξε ευχάριστα το επίπεδο του παιχνιδιού του, δεδομένου ότι δεν έχει μεγάλη εμπειρία στο χώμα. Προσπαθώ πάντα να κυριαρχώ σε όποιον παίζω, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και το ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του φιλέ. Μερικές φορές τα καταφέρνω, μερικές φορές όχι. Νομίζω ότι έπαιξα πολύ καλά σήμερα, είχα τον έλεγχο για δυόμισι σετ και μετά ήρθε η σειρά του δεύτερου μισού του τρίτου σετ. Τα πράγματα στράφηκαν εναντίον μου, αλλά δεν έχασα την ψυχραιμία μου και έπαιξα ένα τέλειο τάι μπρέικ.

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, ο Νόβακ έπαιξε με τον Άντι Μαρεί στον τελικό του Γουίμπλεντον στο κεντρικό γήπεδο και οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν σχετικά: «Μπορώ να απαντήσω σε αυτό κατά τη διάρκεια του Γουίμπλεντον; Αστειεύομαι (γέλια). Τελικά δεν ήταν σπουδαίο αποτέλεσμα για μένα, αλλά ήταν για τον Άντι. Όλη η Μεγάλη Βρετανία ήταν μαζί του και επέστρεψε τον τίτλο μετά από 77 χρόνια. Χάρηκα πραγματικά γι’ αυτόν, έπαιξε καλύτερα τότε. Τα πηγαίναμε πολύ καλά σε όλη μας την καριέρα και ήμουν πραγματικά χαρούμενος γι’ αυτόν. Ένιωσα ενοχές που έχασα, αλλά ήταν καλύτερος εκείνη την ημέρα, αυτό είναι όλο».

Τέλος, ο Νόλε που είναι γνωστός οπαδός του Ερυθρού Αστέρα, ρωτήθηκε και για την παρουσίαση του νέου προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπαράκ Μπαχάρ, καθώς κι ο Ισραηλινός μίλησε για τον Σέρβο τενίστα. «Κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου από τη Ζβέζντα! Πλάκα κάνω… Τον καλωσορίζω και του εύχομαι τα καλύτερα! Δεν πρόλαβα να γνωρίσω τον κύριο Μπαχάρ, αλλά έχουμε έναν κοινό φίλο κι ήξερα από καιρό ότι θα έρθει στην ομάδα, αν και δεν ήταν επίσημο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments