Διεθνή

Κίνα: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και μουσουλμάνων

Κίνα: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και μουσουλμάνων

Πηγή Φωτογραφίας: CHINA STRINGER NETWORK | Συντελεστές: REUTERS

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και σε Κινέζους μουσουλμάνους λόγω της μερικής κατεδάφισης ενός τζαμιού.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και σε Κινέζους μουσουλμάνους λόγω της μερικής κατεδάφισης ενός τζαμιού.

Συγκεκριμένα, τίποτα δεν προμήνυε κάποιο πρόβλημα το περασμένο Σάββατο, όταν οι μουσουλμάνοι Χούι κάτοικοι του χωριού Najiaying στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας έφυγαν από το τζαμί τους τα ξημερώματα, αφού έκαναν την πρωινή προσευχή. Έως τις 10 το πρωί, ωστόσο, είδαν φορτηγά, γερανούς και μπουλντόζες να μπαίνουν στην αυλή του τζαμιού, που ήταν παλιά.

Τα οχήματα προστατεύονταν από ειδική αστυνομική δύναμη που, σύμφωνα με μάρτυρες, αριθμούσε περίπου 400 άνδρες. Φορώντας σκουρόχρωμες στολές και κουβαλώντας ασπίδες, απέκλεισαν την είσοδο ενώ ένα συνεργείο κατασκευής άρχισε να στήνει ένα ικρίωμα γύρω από την πρόσοψη του τζαμιού. Μια μονάδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στάλθηκε επίσης επί τόπου, με βίντεο που δείχνουν τους στρατιώτες να βαδίζουν στον δρόμο που οδηγεί στο τζαμί και να σταματούν περίπου 300 πόδια μακριά από την είσοδο.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν όταν οι ντόπιοι φοβήθηκαν ότι αυτή ήταν η αρχή μιας προγραμματισμένης «ανακαίνισης» του τζαμιού, δηλαδή η αφαίρεση μιας θολωτής στέγης και τεσσάρων μιναρέδων.

Οι συγκρούσεις πιστεύεται ότι πυροδοτήθηκαν όταν κάποιος εντόπισε συνεργείο κατασκευής να σπάει τους διακοσμητικούς φράχτες γύρω από το πράσινο και να ξεριζώνει τα δέντρα. «Ήταν ακριβώς σαν ο εβραϊκός στρατός να ταπεινώνει τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ», είπε ένας μάρτυρας. «Μπήκαν στην αυλή του τζαμιού και άρχισαν να σπάνε ό,τι στάθηκε εμπόδιο στους γερανούς και τις μπουλντόζες!».

Οι προσπάθειες να σπάσουν τον κλοιό διήρκεσαν μέχρι τη μεσημεριανή προσευχή, οπότε μερικοί άνθρωποι φέρεται να άρχισαν να ομολογούν δημόσια την προθυμία τους να διεκδικήσουν το μαρτύριο αν δεν τους επέτρεπαν να εισέλθουν για προσευχή.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει ανθρώπους να περπατούν προς το τζαμί ενώ κάποιοι πετούν αντικείμενα προς την κατεύθυνση της αστυνομίας που υποχωρεί από την αυλή. «Έφυγαν προσωρινά και οι γερανοί αφαιρέθηκαν επίσης, δόξα τω Θεώ», λέει μια ανδρική φωνή σε ένα βίντεο που δείχνει ανθρώπους να αποσυναρμολογούν τις κατασκευές σκαλωσιάς από μπαμπού.

Το περιστατικό στο Najiaying, μέρος του δήμου Nagu, ήταν τόσο ξαφνικό όσο και προβλέψιμο. Τον Απρίλιο του 2020, μια φωτογραφία ενός εσωτερικού εγγράφου που εκδόθηκε από την Επιτροπή Εθνοτικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων της επαρχίας Σιτσουάν κυκλοφόρησε για λίγο στο WeChat μέχρι να λογοκριθεί. Ονομάστηκε «Ειδοποίηση για την ανόρθωση των τζαμιών αραβικού τύπου» και έδινε εντολή στις αρχές να «δώσουν προσοχή στα μέσα και τις στρατηγικές» στο έργο της «αλλαγής» των τζαμιών και να «αποτρέψουν την πρόκληση αντιφάσεων ή οποιωνδήποτε περιστατικών αναταραχής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments