Οικονομία

Προειδοποίηση Ολλανδίας: Αδύνατη η πράσινη μετάβαση της Ε.Ε. χωρίς την Κίνα

Προειδοποίηση Ολλανδίας: Αδύνατη η πράσινη μετάβαση της Ε.Ε. χωρίς την Κίνα
Η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης θα είναι αδύνατη χωρίς την Κίνα, προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου της Ολλανδίας, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από την ασιατική δύναμη.

Η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης θα είναι αδύνατη χωρίς την Κίνα, προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου της Ολλανδίας, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από την ασιατική δύναμη.

Οι δυτικές οικονομίες αντιμετωπίζουν το δίλημμα της μείωσης της εξάρτησής τους από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ επιβλέπουν την αύξηση της εγχώριας ζήτησης για καθαρή τεχνολογία, όπως η ηλιακή ενέργεια και οι μπαταρίες αυτοκινήτων, μια βιομηχανία που κυριαρχείται από εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα. Ενώ οι ΗΠΑ αποσυνδέονται από την Κίνα, η Ευρώπη έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής με μεγαλύτερο δισταγμό, καθώς η οικονομία της εξαρτάται περισσότερο από την Ασία και ήδη έχει πληγεί από τη διακοπή των εισαγωγών ενέργειας και πρώτων υλών από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Κάνουν πολλά για έρευνα και ανάπτυξη και θα ήταν πραγματικά κρίμα να αποσυνδεθούμε πλήρως από την Κίνα», δήλωσε η Liesje Schreinemacher. Η υπουργός είπε ότι η Ολλανδία είχε μια «ισχυρή εμπορική σχέση με την Κίνα» και ότι «χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον όταν πρόκειται να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο βιώσιμες και πιο πράσινες».

Οι ηγέτες της Ομάδας του G7 των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα να «μειώσουν τους κινδύνους» από τη σχέση τους με την Κίνα επιδιώκοντας να εισάγουν πιο κρίσιμες πρώτες ύλες από άλλες πηγές και οικοδομώντας δικές τους βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας.

Η Schreinemacher, η οποία θα επισκεφθεί την Κίνα πριν από το τέλος του έτους με εμπορική αντιπροσωπεία, είπε ότι «η μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων της χώρας της δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε πλήρως το εμπόριο, εφόσον διαφοροποιούμε τις πηγές μας και διαφοροποιούμε τις αλυσίδες αξίας μας».

Η Ε.Ε. παρουσίασε τον Μάρτιο σχέδια για μεγαλύτερες εξορύξεις και επεξεργασία σπάνιων πρώτων υλών. Τον επόμενο μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει μία στρατηγική οικονομικής ασφάλειας, παρά τις αμφιβολίες σε ορισμένα κράτη μέλη ότι η ένωση κάνει στροφή προς τον προστατευτισμό. Η Κίνα ελέγχει σχεδόν όλη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας και μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ικανότητας επεξεργασίας ορυκτών που είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση.

Η Schreinemacher είπε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους πριν περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στις τεχνολογίες αιχμής της Κίνας, ένα θέμα που συζητήθηκε επίσης από τους ηγέτες του G7. Περιέγραψε τον έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων ως ένα «πολύ βαρύ εργαλείο» που χρησιμοποιείται για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του μπλοκ. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο στόχος και πώς μπορεί να εκτελεστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι οι εξουσίες οικονομικής ασφάλειας παραμένουν στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στις πιέσεις της Ουάσιγκτον να ακολουθήσει η Ευρώπη την επιθετική της στάση στον περιορισμό των εμπορικών δεσμών με την Κίνα.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, θα συζητήσουν τον έλεγχο των επενδύσεων και τους συντονισμένους ελέγχους των εξαγωγών σε συνάντηση στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές και το moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments