Διεθνή

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για εκταμίευση δανείου 900 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για εκταμίευση δανείου 900 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την πρώτη αξιολόγηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο ενός δανειακού προγράμματος ύψους 15,6 δισ. δολαρίων ολοκλήρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Την πρώτη αξιολόγηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο ενός δανειακού προγράμματος ύψους 15,6 δισ. δολαρίων ολοκλήρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κρίνοντας ότι το Κίεβο έχει εκπληρώσει τους απαιτούμενους όρους και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την καταβολή περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ΔΝΤ αναβάθμισε επίσης τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας σε ένα εύρος που κυμαίνεται εξ ολοκλήρου σε θετικό έδαφος, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη κυμαινόταν μεταξύ ύφεσης 3% και ανάπτυξης 1%, όπως ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αναθεώρηση της τετραετούς διευρυμένης διευκόλυνσης του Ταμείου (EFF) που εγκρίθηκε τον Μάρτιο.

Το ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές «κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για την πρώτη αναθεώρηση του EFF. Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, με την εξέταση από το Συμβούλιο να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε το Ταμείο στην ανακοίνωσή του.

«Όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης για το τέλος Απριλίου και τα διαρθρωτικά κριτήρια αναφοράς μέχρι το τέλος Μαΐου τηρήθηκαν».

Το παγκόσμιο πακέτο των 115 δισ.

Το EFF αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου πακέτου ύψους 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας που μάχεται κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Για να διασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ, η Ουκρανία πρέπει να εκπληρώσει διάφορους όρους, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, τη διατήρηση της σταθερότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας και την ενίσχυση των προσπαθειών κατά της διαφθοράς.

Το EFF είναι το πρώτο μεγάλο συμβατικό πρόγραμμα χρηματοδότησης που εγκρίνεται από το ΔΝΤ για μια χώρα που εμπλέκεται σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

«Αναμένεται ισχυρότερη ανάκαμψη καθώς η οικονομία προσαρμόζεται σταδιακά στις συνθήκες του πολέμου», δήλωσε το ΔΝΤ.

«Ως εκ τούτου, το προσωπικό του ΔΝΤ έχει αναβαθμίσει την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023 σε ένα εύρος από 1 έως 3% (από το προηγούμενο εύρος από -3 έως +1% όταν εγκρίθηκε το EFF), αν και οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments