Διεθνή

Ο Μπάιντεν απαγόρευσε διά νόμου τη χρεοκοπία

Ο Μπάιντεν απαγόρευσε διά νόμου τη χρεοκοπία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Χωρίς αυτόν τον νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε μετά από σκληρό αγώνα από την αμερικανική Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινδύνευαν να αθετήσουν την πληρωμή από αύριο,  Δευτέρα.

Χωρίς αυτόν τον νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε μετά από σκληρό αγώνα από την αμερικανική Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινδύνευαν να αθετήσουν την πληρωμή από αύριο,  Δευτέρα.

Είναι πλέον επίσημο. Μετά από αρκετές εβδομάδες πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Τζο Μπάιντεν εξέδωσε χθες νόμο, που εξαλείφει τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα αυτό το κείμενο, που επιτρέπει την αναστολή του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 και το οποίο θέτει επίσης ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο πρόεδρος ευχαρίστησε κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι, για τη «συνεργασία» τους σε αυτόν τον φάκελο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Χωρίς αυτόν τον νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Γερουσία με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών και την Τετάρτη από τη Βουλή με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, η χώρα θα κινδύνευε να αθετήσει την πληρωμή από αύριο. «Τίποτα δεν θα ήταν πιο ανεύθυνο, τίποτα δεν θα ήταν πιο καταστροφικό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή σε μια επίσημη ομιλία από το Οβάλ Γραφείο του.

«Η εύρεση συναίνεσης μεταξύ των κομματικών διαφορών είναι δύσκολη. Η ενότητα είναι δύσκολη. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να προσπαθούμε», πρόσθεσε, λαμβάνοντας το μήνυμα συμφιλίωσης που σηματοδότησε την έναρξη της θητείας του και που σηματοδοτεί τώρα την εκστρατεία του για το 2024.

Γιατί το θέμα αυτής της οικονομικής αντιπαράθεσης ήταν και πολύ πολιτικό. Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του, Τζο Μπάιντεν, γνωρίζει ότι το πρώτο του μειονέκτημα είναι η ηλικία του, αφού είναι ήδη 80 ετών. Αναμφίβολα, ελπίζει ότι αυτή η «σαπουνόπερα» για το χρέος, που κράτησε τον αμερικανικό πολιτικό και μιντιακό κόσμο καθηλωμένο, ενισχύει την εικόνα ενός ικανού και λογικού ηγέτη.

Έτσι, ο Τζο Μπάιντεν δεν ξέχασε να χαιρετήσει, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του αυτή την Παρασκευή, να «χαιρετήσει» τον πιο εξέχοντα αντίπαλό του σε αυτόν τον φάκελο χρέους, τον Ρεπουμπλικανό προϊστάμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι. Για τον τελευταίο, ήταν ζήτημα εδραίωσης της εξουσίας του σε μια ετερόκλητη κοινοβουλευτική ομάδα, μεταξύ μετριοπαθών συντηρητικών και θορυβωδών υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, όντας υποψήφιος για την προεδρία για το 2024, ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο. Στο τέλος, η κάθε πλευρά λίγο πολύ διεκδικεί τη νίκη. Οι Ρεπουμπλικάνοι χαίρονται που πέτυχαν το πάγωμα ορισμένων δαπανών, οι Δημοκρατικοί είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρήσουν ουσιαστικά τα κοινωνικά οφέλη καθώς και τις μεγάλες επενδύσεις.

Αυτός ο εντελώς αυστηρός αγώνας γύρω από τα δημόσια οικονομικά, που είχε ήδη λάβει χώρα όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν πρόεδρος, αναμφίβολα δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στις εκλογές του 2024. Αλλά άφησε κάποια ίχνη: ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε έτσι την πολύτιμη αξιολόγηση ΑΑΑ.

Όπως όλες σχεδόν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με πίστωση, καταγράφοντας το βαρύτερο χρέος στον κόσμο, σε απόλυτες τιμές. Αλλά καμία άλλη βιομηχανική χώρα δεν αντιμετωπίζει ένα άκαμπτο ανώτατο όριο χρέους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments