Global News

Les Echos: Ινδία – Ρεκόρ εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου

Les Echos: Ινδία – Ρεκόρ εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: World Sustainable Development Summit - TERI

Τον Μάιο, η Ινδία εισήγαγε σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου. Αυτή η ποσότητα είναι κατά 15% περισσότερη από το προηγούμενο ρεκόρ για τον μήνα Απρίλιο. Το Νέο Δελχί εκμεταλλεύεται τις δυτικές κυρώσεις για να αγοράσει αυτά τα βαρέλια σε μειωμένη τιμή.

Νέο ρεκόρ για την Ινδία. Τον Μάιο, η χώρα εισήγαγε 1,96 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ινδία, η οποία εξαρτάται περισσότερο από το 80% από ξένες χώρες για τις ανάγκες της σε πετρέλαιο, έχει αυξήσει σημαντικά τις αγορές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε μόλις το 1% των εισαγωγών της. Η Ρωσία έχει γίνει έτσι ο κορυφαίος προμηθευτής της Ινδίας, πιο μπροστά από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Για να μεταφέρει όλο αυτό το πετρέλαιο, μια μυστηριώδης εταιρεία που ονομάζεται Gatik απέκτησε 56 δεξαμενόπλοια σε διάστημα δώδεκα μηνών. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους «Financial Times», όλα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι η Rosneft, η εθνική πρωταθλήτρια του ρωσικού πετρελαίου που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, που θα βρίσκεται στο τιμόνι πίσω από το Gatik (= «ταχύτητα» στα σανσκριτικά). Η επιχείρηση είναι κερδοφόρα για το Νέο Δελχί, επειδή αυτά τα βαρέλια αγοράζονται κάτω από τις τιμές της αγοράς. Στους δέκα μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, η Ινδία θα είχε εξοικονομήσει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τη βοήθησε να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να περιορίσει την άνοδο των τιμών στην αντλία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης, το Δελχί αγόρασε βαρέλια ρωσικού πετρελαίου στα 63,87 ευρώ κατά μέσο όρο τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας. Μια τιμή στο χαμηλότερο επίπεδοαπό τότε που η Ινδία άρχισε να εκμεταλλεύεται τις δυτικές κυρώσεις για να ανακτήσει σε χαμηλές τιμές τα βαρέλια που εξυπηρετούσαν μέχρι τότε τις χώρες της G7.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments