Διεθνή

Φιλοδυτική κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Φιλοδυτική κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί ανταγωνιστές γίνονται κυβερνητικοί εταίροι. Δύο πρωθυπουργοί θα αναλάβουν εκ περιτροπής επικεφαλής της νέας κυβέρνησης στη Σόφια.

Οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί ανταγωνιστές γίνονται κυβερνητικοί εταίροι. Δύο πρωθυπουργοί θα αναλάβουν εκ περιτροπής επικεφαλής της νέας κυβέρνησης στη Σόφια.

Μετά από μήνες πολιτικής κρίσης, η Βουλγαρία έχει πλέον μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Μετά τις πέμπτες γενικές εκλογές μέσα σε δύο χρόνια, το κοινοβούλιο έχει πλέον επιβεβαιώσει μια κανονική κυβέρνηση. Αυτό αντικαθιστά το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο που εγκατέστησε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ πριν από τις νέες εκλογές στις 2 Απριλίου.

Με τη νέα κυβέρνηση, οι παρατηρητές αναμένουν από τη νοτιοανατολική χώρα της ΕΕ να ενταχθεί με τους δυτικούς συμμάχους της με μεγαλύτερη συνέπεια στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Ο 60χρονος φυσικοχημικός Νικολάι Ντενκόφ (PP) εξελέγη πρωθυπουργός με πλειοψηφία 132 βουλευτών από τις τάξεις του νικητή των εκλογών GERB-SDS και του δεύτερου μπλοκ PP-DB.

Οι φιλορώσοι Σοσιαλιστές, το φιλορωσικό και εθνικιστικό κόμμα Vasrashdane (Αναγέννηση) και το κρίσιμο για το σύστημα ITN βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Η νέα κυβέρνηση γράφει ιστορία στη χώρα του ΝΑΤΟ με μια καινοτομία που επέτρεψε έναν συμβιβασμό μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων: η θέση του πρωθυπουργού πρόκειται να αλλάξει μετά από εννέα μήνες. Μετά τον Ντένκοου, η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Μαρία Γκάμπριελ (GERB) θα είναι η επόμενη στη σειρά ως επικεφαλής της κυβέρνησης.Μέχρι τότε ο 44χρονος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Δεν υπάρχει συμφωνία συνασπισμού, απλώς «συμφωνία κυρίων», όπως τονίζουν και οι δύο πλευρές. Ο νεοεκλεγείς Ντένκοφ περιέγραψε τους πιο σημαντικούς τομείς της κυβέρνησής του: την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δικαστική μεταρρύθμιση, καθώς και την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν χωρίς σύνορα και στην ευρωζώνη. Η εισαγωγή του ευρώ έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Ο νέος υπουργός Άμυνας, Τόντορ Ταγκάρεφ, θεωρείται ένθερμος ατλανιστής και «πολιτικό γεράκι». Μαζί του, οι παρατηρητές αναμένουν πιο συνεπή υποστήριξη για την Ουκρανία – στη Βουλγαρία κατασκευάζονται από την Ουκρανία πυρομαχικά, τα οποία οι Ουκρανοί χρειάζονται επειγόντως.

Η νέα κυβερνητική συμμαχία στη Σόφια πολώνεται μεταξύ των Βουλγάρων. Μετά από αμοιβαίες καταγγελίες για διαφθορά, και τα δύο στρατόπεδα αρχικά υποσχέθηκαν να μην συνάψουν ποτέ συνασπισμό μεταξύ τους. Ενώ η ίδρυση τακτικής κυβέρνησης επαινείται από τη μια πλευρά, ασκείται σκληρή κριτική από την άλλη. Γίνεται λόγος για «ευκαιριακό γάμο», «αίσχος» και «κυβέρνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ».

Με τη συμμαχία τους, το GERB-SDS και το PP-DB ήθελαν να περιορίσουν την επιρροή του αρχηγού του κράτους Ράντεφ. Οι ίδιοι περιόρισαν τη θητεία της νέας κυβέρνησης σε αρχικά 18 μήνες. Αλλά ακόμη και αυτή η σχετικά σύντομη βασιλεία είναι κάτι για το οποίο ορισμένοι έχουν ήδη αμφιβολίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments