Οδηγός

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα για χιλιάδες δικαιούχους

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα για χιλιάδες δικαιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Νέο υπολογισμό για το επίδομα ανεργίας πρόκειται να εφαρμόσει το υπ. Εργασίας

Νέο υπολογισμό για το επίδομα ανεργίας πρόκειται να εφαρμόσει το υπ. Εργασίας από το νέο έτος σε χιλιάδες δικαιούχους. Το επίδομα θα συνδέεται με τον μισθό του δικαιούχου όταν εργαζόταν και όχι απαραίτητα με τις κατώτατες θεσμοθετημένες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “ΕΝΔΙΣΥ” (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων), βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται, θα συνδέεται με το μισθό που λάμβανε ο άνεργος, όταν εργαζόταν.

Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας «μέσος μισθός» τα τελευταία τρία χρόνια πριν ο άνεργος χάσει τη δουλειά του και από εκεί θα προκύπτει ως ποσοστό, το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει.

Σε πρώτη φάση προκρίνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος να παραμείνει ανέπαφη, όπως είναι σήμερα, δηλαδή έως 12 μήνες. Όμως για το πρώτο μισό, είναι πιθανό να χορηγείται επίδομα στο 55% του ανωτέρω «μέσου μισθού» της τελευταίας τριετίας πριν από την απόλυση. Στο δεύτερο μισό θα επιστρέφει το επίδομα στη βάση που ήδη υπάρχει δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.

Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής. Έτσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος σε ανέργους που ήταν χαμηλόμισθοι (πχ 700 ευρώ) κατά την τριετία πριν απολυθούν, να τους προκύψει επίδομα ανεργίας μικρότερο και από τη βάση που ορίζει ο κατώτατος μισθός.

Παράδειγμα: Έστω άνεργος που κατά την τριετία πριν απολυθεί λάμβανε μέσο μισθό 1.000 ευρώ. Κατά το α’ εξάμηνο που παραμένει άνεργος, θα λάβει ως επίδομα ανεργίας το ποσό των 550 ευρώ το μήνα. Κατά το β’ εξάμηνο θα λάβει το ποσό των 479 ευρώ το μήνα, που είναι η βάση του επιδόματος ανεργίας, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ.

Από το νέο έτος η εφαρμογή

Το νέο εγχείρημα αναμένεται να εφαρμοστεί από το νέο έτος αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο και θα αφορά 15.000 έως 20.000 δικαιούχους. Η αποτελεσματικότητα του θα εξετάζεται από μια αρμόδια επιτροπή  που έχει συσταθεί στη ΔΥΠΑ.

Στόχος είναι να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που θα επιλεχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού. Η δαπάνη για να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο υπερβαίνει τα 58 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος της μεταρρύθμισης

Ο στόχος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι το επίδομα ανεργίας να καταστεί δικαιότερο, ανά περίπτωση. Επίσης, επιδιώκεται να στηριχθούν περαιτέρω οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να ενεργοποιηθεί ο άνεργος να βρει δουλειά, αφού θα διαπιστώσει  μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ έξι μήνες), ότι το ποσό της επιδότησης που θα λαμβάνει, θα είναι μειωμένο.

Έχει διαπιστωθεί ότι μετά τους πρώτους μήνες, οι άνεργοι δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να επιστρέψουν στην εργασία. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις ανέργων που επιλέγουν την «μαύρη εργασία», θέλοντας να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να ψάχνουν δουλειά, με μόνιμα χαρακτηριστικά, για να αυξήσουν το εισόδημά τους, χωρίς να χρειάζεται  να καταφύγουν στη «μαύρη απασχόληση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments