Global News

Economist: Λαγκάρντ – Τα εταιρικά κέρδη συνέβαλαν στον πληθωρισμό

Economist: Λαγκάρντ – Τα εταιρικά κέρδη συνέβαλαν στον πληθωρισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- Reuters

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECON), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε τον ρόλο της αύξησης των εταιρικών κερδών στην επιδείνωση του πληθωρισμού, ζητώντας καλύτερα στοιχεία για τα εταιρικά κέρδη και αυστηρότερο έλεγχο από αρχές ανταγωνισμού.

Ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται το 2021 και επιταχύνθηκε το 2022, κυρίως λόγω δύο διαδοχικών κρίσεων: της πανδημίας Covid-19 και της εκτίναξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που προκάλεσε μια σειρά από ελλείψεις εφοδιασμού. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους σε πολλούς τομείς.  Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε η Λαγκάρντ ενώπιον της επιτροπής ECON, κατά τη διάρκεια του νομισματικού διαλόγου μεταξύ της ΕΚΤ και του Κοινοβουλίου που διεξάγεται κάθε τρίμηνο, αυτό το υψηλότερο κόστος δεν οδήγησε σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους σε ορισμένους τομείς το 2022.

«Αυτοί οι τομείς έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να μετακυλήσουν πλήρως το κόστος χωρίς να συμπιέζουν τα περιθώρια και, για ορισμένους από αυτούς, να ωθήσουν τις τιμές πέρα ​​από απλώς το αυξανόμενο κόστος», είπε χαρακτηριστικά .

Σύμφωνα με αυτήν, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι μια αντίδραση της αγοράς σε μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ή συντονισμένη συμπεριφορά. Το φαινόμενο ενισχύθηκε από «μια κατάσταση όπου «αφού όλοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, όλοι θα αυξήσουμε τις τιμές»», τόνισε η Λαγκάρντ. Για μήνες, οι πολιτικοί ηγέτες, κυρίως στην αριστερά, κατήγγειλαν αυτό που αποκαλούν «πληθωρισμό» ή πληθωρισμό που υποστηρίζεται από απληστία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη στοιχείων για το θέμα.

«Δεν έχουμε τόσα στοιχεία για τις αποδοχές όσο για τους μισθούς», ανέφερε προσθέτοντας στη συνέχεια, «Αν είχα την επιλογή, θα βελτίωνα τα στοιχεία για τις αποδοχές μας, τόσο σε συγκεντρωτική βάση παρά σε πιο αναλυτική βάση. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει ήδη ορισμένα στοιχεία που βοηθούν στην κατανόηση του ζητήματος.

Ένα παράδειγμα δίνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ σχετικά με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος (EBITDA) των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα (EBITDA) μετρά τον κύκλο εργασιών των εταιρειών στη ζώνη του ευρώ μείον το κόστος των ενδιάμεσων αγαθών και υπηρεσιών και τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εργαζομένους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments