Πολιτική

Εθνικά προκλητικός Φίλης

Εθνικά προκλητικός Φίλης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συζήτηση αν το κόμμα με το οποίο και ο ίδιος εκλέγεται, μπορεί να έχει υποψήφιο κάποιον που μιλά για τουρκική μειονότητα.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συζήτηση αν το κόμμα με το οποίο και ο ίδιος εκλέγεται, μπορεί να έχει υποψήφιο κάποιον που μιλά για τουρκική μειονότητα. Ο πρώην υπουργός του Σύριζα απάντησε «βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;», καίτοι διευκρίνισε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα.

Στην ίδια συζήτηση ο Ν. Φίλης υποστήριξε ότι στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι οι άνθρωποι, Πομάκοι και τσιγγάνοι». Στην εύλογη παρατήρηση του παριστάμενου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, διεθνολόγου Άγγελου Συρίγου, ότι «ο υποψήφιος βουλευτής σας λέει διαρκώς ότι έχουμε τουρκική μειονότητα», ο Νίκος Φίλης απάντησε υποστηρίζοντας ότι «δεν λέει αυτό» και συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να γίνει απογραφή μειονοτήτων στην περιοχή».

Όταν, δε, ο Α. Συρίγος επισημαίνει ότι «από το 1951 δεν γίνονται απογραφές μειονοτήτων στην Ελλάδα», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός είπε ότι «η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μιλά για απογραφές» και αφετέρου ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν έχει κυρωθεί».

«Και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτός που εξελέγη στη Ροδόπη λέει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα» επέμεινε ο Άγγελος Συρίγος με τον Νίκο Φίλη να του απαντά «σημασία έχει άλλο, ότι τον διώκουμε επειδή έχει μια άποψη».

Επισημαίνεται ότι ότι ειδική αναφορά στις θέσεις του Νίκου Φίλη για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη έκανε πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο σε ανάρτησή του σημείωσε ότι «στη Ροδόπη δεν κερδίσαμε εμείς αλλά το τουρκικό προξενείο».

Αντίδραση εσωκομματική υπήρξε ήδη από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (και πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), Αγαμέμνων Τάτση, να θεωρεί δεδομένο πως σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα αποπέμψει τον πρώην υπουργό Παιδείας από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, μιλώντας για «5η φάλαγγα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments