Policy Briefs

ΟΑΣΕ: Σχέδιο για εκτόνωση στο Κοσσυφοπέδιο

ΟΑΣΕ: Σχέδιο για εκτόνωση στο Κοσσυφοπέδιο
Το γραφείο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Κοσσυφοπέδιο παρουσίασε ένα σχέδιο εννέα σημείων για την εκτόνωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας και την επαναφορά των Σέρβων και Κοσοβάρων ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων, ενώ ο ρόλος της ΕΕ μειώνεται.

Αυτό το σχέδιο αποσκοπεί στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και στη διασφάλιση της επιστροφής των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.

Το βόρειο Κοσσυφοπέδιο συγκλονίζεται από βίαιες διαδηλώσεις τις τελευταίες δέκα ημέρες. Μετά τη μαζική παραίτηση των Σέρβων που αποτελούσαν την πλειοψηφία στην περιοχή, η Πρίστινα διεξήγαγε εκλογές για να τους αντικαταστήσει. Στη συνέχεια, το Βελιγράδι κάλεσε τους Σέρβους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές και να απόσχουν από οποιαδήποτε υποψηφιότητα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή κάτω του 4%.

Τέσσερις δήμαρχοι αλβανικής καταγωγής εξελέγησαν στη συνέχεια ως επικεφαλής τεσσάρων δήμων με σερβική εθνική πλειοψηφία. Όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια, τους συνάντησαν Σέρβοι διαδηλωτές, οι συγκρούσεις άφησαν τραυματίες πάνω από 30 ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και πολλούς τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών, της αστυνομίας και των δημοσιογράφων. Ο ΟΑΣΕ καλεί πρώτα το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους σε προηγούμενες συμφωνίες που συνήφθησαν στο πλαίσιο του διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Πρωτοκόλλου της Οχρίδας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ακόμη σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, την οποία θεωρεί αντισυνταγματική ως έχει, και η Σερβία συνεχίζει να ασκεί πιέσεις κατά της αναγνώρισης και της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς ή να παρεμβαίνει στις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεύτερον, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αποσύρει τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή για να διατηρήσει την τάξη, ενώ η Σερβία θα πρέπει να μειώσει την ετοιμότητα για μάχη των ενόπλων δυνάμεών της, που τέθηκαν σε επιφυλακή πριν από δέκα ημέρες.

Τρίτον, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, οι δυνάμεις της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EULEX), θα πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίζουν πλήρως την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα.

Τέταρτον, να ακυρωθούν οι διαμαρτυρίες και να τεθούν σε λειτουργία δημοτικές υπηρεσίες για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ζωής των πολιτών. Μαζί με αυτό, θα πρέπει να επιτρέπεται στους εργαζόμενους να ταξιδεύουν στους δήμους. Το πέμπτο σημείο προβλέπει ότι οι νεοεκλεγείς Αλβανοί δήμαρχοι θα πρέπει να παραιτηθούν μέχρι το καλοκαίρι, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για πρόωρες δημοτικές εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με το έκτο σημείο, θα πρέπει να γίνουν φέτος.

Το έβδομο σημείο δείχνει ότι ο ΟΑΣΕ θα υποστηρίξει την εκλογική διαδικασία παρέχοντας τεχνική υποστήριξη στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου που θα διοργανώσουν τις εκλογές, ενισχύοντας έτσι τη νομιμότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων.

Ο ΟΑΣΕ δηλώνει στο όγδοο σημείο του ότι θα εμπλέξει τους νέους σε προγράμματα και διαδικασίες συμφιλίωσης και το ένατο σημείο προβλέπει ότι ο οργανισμός θα υποστηρίξει την εφαρμογή των ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαλόγου.

Αυτό είναι το πρώτο επίσημο και δημοσίως διαθέσιμο σχέδιο δράσης για την επίλυση της κατάστασης στο βορρά, καθώς η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει ορισμένα αιτήματα για το Κοσσυφοπέδιο χωρίς να ζητήσουν πολλά από τη Σερβία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments