Διεθνή

Στροφή εταιρειών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ λόγω ενεργειακού κόστους

Στροφή εταιρειών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ λόγω ενεργειακού κόστους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι εταιρείες μετακινούνται προς τις ΗΠΑ καθώς έρχονται αντιμέτωπες με διοικητικά βάρη και υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη, δήλωσε ο Stefano Mallia, επικεφαλής της Ομάδας Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στη EURACTIV Τσεχίας.

Η μετεγκατάσταση εταιρειών αφορά κυρίως τους τομείς που εξαρτώνται από την υψηλή χρήση ενέργειας, σύμφωνα με τον Mallia. «Μπορώ να πω πως πρόκειται για πραγματικό και υπαρκτό κίνδυνο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει την ατζέντα της ανταγωνιστικότητας στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής της.

«Η ανταγωνιστικότητα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ΕΕ και πιστεύουμε ότι στη νέα επικείμενη Επιτροπή θα πρέπει να υπάρχει ένας Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Mallia στη EURACTIV Τσεχίας.

Η ομάδα εργοδοτών της ΕΟΚΕ πίεσε την ΕΕ να εισαγάγει έναν «έλεγχο ανταγωνιστικότητας». Ένας τέτοιος έλεγχος θα σήμαινε ότι κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων της ΕΕ θα αναλύονται οι επιπτώσεις της προτεινόμενης νομοθεσίας στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Η πρότασή μας αρχικά αντιστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά λίγους μήνες πριν, σε στιγμές που άνοιξε η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε πράγματι ότι θα την εφαρμόσει», δήλωσε ο Mallia.

«Ακόμα, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι ακόμα κάπως ασαφείς», πρόσθεσε.

Ο Mallia εξέφρασε επίσης τις αντιρρήσεις του κατά της Πράξης για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών της ΕΕ, η οποία ήταν και απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA). Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω Πράξη επικεντρώνεται μόνο στις πράσινες τεχνολογίες και συνεπώς υιοθετεί μια «προσέγγιση που επιλέγει έναν νικητή», καθώς δεν ευνοείται η Ομάδα Εργοδοτών.

«Τι γίνεται με τους άλλους κλάδους που σήμερα πρέπει να πραγματοποιούν τη μετάβαση; Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάρουμε μια απόφαση για το ποιοι κλάδοι θα πεθάνουν. Πρέπει να παράσχουμε χρηματοδότηση σε όλους αυτούς, αν είναι ικανοί και πρόθυμοι να κάνουν τη μετάβαση», δήλωσε ο Mallia, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια ατζέντα ανταγωνιστικότητας που να εστιάζει σε όλους τους κλάδους, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments