Διεθνή

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο προσέγγισης της Νότιας Αφρικής με τη Ρωσία

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο προσέγγισης της Νότιας Αφρικής με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για την ενδεχόμενη προσέγγιση μεταξύ της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής, σε απάντηση σε αίτημα Αμερικανών κοινοβουλευτικών να επιβληθούν κυρώσεις στην Πρετόρια

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για την ενδεχόμενη προσέγγιση μεταξύ της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής, σε απάντηση σε αίτημα Αμερικανών κοινοβουλευτικών να επιβληθούν κυρώσεις στην Πρετόρια. «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Κογκρέσου για το ενδεχόμενο συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζουντ Ντέβερμοντ, αρμόδιος του Λευκού Οίκου για την υποσαχάρια Αφρική.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πρετόρια, ο Ρούμπεν Μπρίγκετι, κατηγόρησε τον Μάιο τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ότι παρέδωσε όπλα στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Μπρίγκετι, ρωσικό εμπορικό πλοίο ελλιμενίστηκε στο Κέιπ Τάουν τον Δεκέμβριο και φορτώθηκε με όπλα και πυρομαχικά.

Σε επιστολή τους Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν η Νότια Αφρική να πάψει να έχει τα εμπορικά οφέλη που προβλέπονται από την αμερικανική νομοθεσία για την ανάπτυξη της Αφρικής (Agoa).

Ο νόμος αυτός, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2025, προσφέρει σε αφρικανικές χώρες που πληρούν συγκεκριμένα δημοκρατικά κριτήρια προνομιακή πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Οι κοινοβουλευτικοί επισημαίνουν ότι η παράδοση όπλων στη Ρωσία, αν αποδειχθεί, παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις και ζητούν να διεξαχθεί σε άλλη χώρα η επόμενη σύνοδος στο πλαίσιο της Agoa που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική.

Ο αξιωματούχος του Λευκοί Οίκου δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, αλλά διαβεβαίωσε ότι «ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος για το τι πρέπει να κάνουμε και αυτό δεν αλλάζει για τη Νότια Αφρική».

Από την πλευρά της η Μόλι Φι, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδια για την Αφρική, δήλωσε ότι αναμένει από τη Νότια Αφρική να σεβαστεί τη μακροχρόνια πολιτική της ως αδέσμευτη χώρα.

«Αναμένουμε από τη Νότια Αφρική να σεβαστεί αυτή την πολιτική σε ό,τι αφορά τη φρικτή σύγκρουση στην Ευρώπη», τόνισε.

Η Νότια Αφρική, που πρόσκειται στη Ρωσία από την εποχή της μάχης κατά του απαρτχάιντ, δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι θέλει να παραμείνει ουδέτερη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments