Nέα της αγοράς

Συμφωνία Vodafone – CK Hutchison: Δημιουργούν τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία

Συμφωνία Vodafone – CK Hutchison: Δημιουργούν τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία
CK Hutchison Holdings, η οποία ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο του Χονγκ Κονγκ, Λι Κα-Σινγκ

Η CK Hutchison Holdings, η οποία ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο του Χονγκ Κονγκ, Λι Κα-Σινγκ και ο όμιλος Vodafone συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις βρετανικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών τους, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Η CK Hutchison θα ελέγχει το 49% της επιχείρησης, ενώ η Vodafone, ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία, θα κατέχει το υπόλοιπο, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη. Η Vodafone θα έχει το δικαίωμα να εξαγοράσει τη συγχωνευμένη επιχείρηση από την CK Hutchison μετά από τρία χρόνια, εάν φτάσει σε αξία τουλάχιστον 16,5 δισ. στερλίνες (20,9 δισ. δολάρια) συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Η επιχείρηση θα επενδύσει 11 δισ. στερλίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάστημα μιας δεκαετίας για να δημιουργήσει “ένα από τα πιο προηγμένα αυτόνομα δίκτυα 5G στην Ευρώπη”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η CK Hutchison και η Vodafone δήλωσαν ότι θα προσφέρουν ευρυζωνικότητα στο 82% των νοικοκυριών της Βρετανίας μέχρι το 2030.

Η συναλλαγή πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2024. Με την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία θα ξεπεράσει τους δύο κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή την Virgin Media O2, μια κοινοπραξία της Liberty Global και της ισπανικής Telefonica, και την EE του BT Group.

“Η Three UK και η Vodafone UK δεν διαθέτουν επί του παρόντος την απαραίτητη κλίμακα από μόνες τους για να είναι κερδοφόρες”, δήλωσε ο Κάνινγκ Φοκ, συνδιαχειριστής της CK Hutchison. “Μαζί, θα έχουμε την κλίμακα που απαιτείται για την παροχή ενός κορυφαίου δικτύου 5G για το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταμορφώνοντας τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας για τους πελάτες μας και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Η συγχώνευση των επιχειρήσεων, ωστόσο, αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών. Η Unit, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει εκφράσει ανησυχίες για υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και περικοπές θέσεων εργασίας.

Το 2016, οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπλόκαραν το σχέδιο της CK Hutchison να γίνει η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας εξαγοράζοντας την O2 από την Telefonica. Οι ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν τότε ότι η κίνηση θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

Η συγχώνευση έρχεται καθώς η CK Hutchison συνεχίζει να ακολουθεί μια στρατηγική “ελαφρών περιουσιακών στοιχείων” τα τελευταία χρόνια. Μόλις τον Μάιο, ο όμιλος με έδρα το Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι θα σχηματίσει κοινοπραξία με τον γίγαντα ιδιωτικών κεφαλαίων EQT με έδρα τη Στοκχόλμη για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και σταθερών επικοινωνιών στην Ιταλία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η CK Hutchison θα μεταφέρει μέρος της ιταλικής επιχείρησης κινητής τηλεφωνίας της στη νέα εταιρεία.

Η CK Hutchison είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο Λι, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σήμερα σε 37,8 δισ. δολάρια. Η CK Hutchison έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες που καλύπτουν λιμάνια, λιανικό εμπόριο, υποδομές και τηλεπικοινωνίες σε περίπου 50 χώρες. Ο Λι παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας το 2018 και παρέδωσε τα ηνία στον μεγαλύτερο γιο του Βίκτορ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments