Global News

Le Monde: ΟΗΕ: Ανάγκη για αποφασιστικά μέτρα στο μεταναστευτικό

Le Monde: ΟΗΕ: Ανάγκη για αποφασιστικά μέτρα στο μεταναστευτικό
Με δεδομένη την αύξηση της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, οι συλλογικές προσπάθειες είναι απαραίτητες, κρίνει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. 

Με δεδομένη την αύξηση της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, οι συλλογικές προσπάθειες είναι απαραίτητες, κρίνει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Frontex, ο αριθμός των διελεύσεων από τη Μεσόγειο έχει «υπερδιπλασιαστεί» το 2023.

Ο ΟΗΕ κάλεσε για «επείγοντα και αποφασιστικά» μέτρα για την αποφυγή νέων τραγωδιών, δύο ημέρες μετά τη βύθιση ενός πλοίου φορτωμένου με μετανάστες στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους.

«Είναι σαφές ότι η τρέχουσα μεσογειακή προσέγγιση δεν λειτουργεί. Χρόνο με το χρόνο, συνεχίζει να είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας», θρηνούσε ο Federico Soda, διευθυντής του τμήματος έκτακτης ανάγκης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) . υπογράφεται από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Τα κράτη πρέπει να συμφωνήσουν να συνεργαστούν και να καλύψουν κενά στην έρευνα και τη διάσωση, αλλά και στην άμεση αποβίβαση και την εφαρμογή τακτικών και ασφαλών διαδρομών μετανάστευσης, επιμένει.

«Πρέπει να γίνει διεξοδική έρευνα για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της τραγωδίας. Και ελπίζω ότι μπορούμε να βρούμε απαντήσεις και να μάθουμε από την εμπειρία », δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Αυτό που συνέβη την Τετάρτη είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης να διερευνηθούν οι λαθρέμποροι και οι διακινητές ανθρώπων και να διασφαλιστεί ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη », πρόσθεσε.

Πέρα από τους λαθρεμπόρους και τους διακινητές, η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης συνόρων Frontex έχει εμπλακεί, όπως και η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, 78 πτώματα έχουν βρεθεί στα ανοιχτά της Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, και 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments