Πολιτική

Όλα έτοιμα για τη νέα τετραετία

Όλα έτοιμα για τη νέα τετραετία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι αυτή τη στιγμή πρώτο του μέλημα είναι να κερδίσει τις εκλογές με ισχυρή αυτοδυναμία, ώστε να έχει τη δύναμη στη δεύτερη τετραετία να υλοποιήσει όλες τις μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες έχει ρητά δεσμευτεί.

Ούτε λεπτό δεν υπάρχει για χάσιμο για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπου, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, θα προκύψει από τις εκλογές την Κυριακή. Από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν και επισήμως τα αποτελέσματα των εκλογών θα ακολουθήσουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο ο πρωθυπουργός και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου να ορκιστούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι αυτή τη στιγμή πρώτο του μέλημα είναι να κερδίσει τις εκλογές με ισχυρή αυτοδυναμία, ώστε να έχει τη δύναμη στη δεύτερη τετραετία να υλοποιήσει όλες τις μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες έχει ρητά δεσμευτεί. Ωστόσο, έχει ήδη καταλήξει στις αλλαγές που θα κάνει στη δομή της νέας κυβέρνησης και στις περισσότερες επιλογές των προσώπων που θα αξιοποιήσει αναθέτοντας καθήκοντα υπουργών και υφυπουργών.

Θα δούμε χαρτοφυλάκια να αλλάζουν υπουργείο, τη σύσταση νέων υπουργείων, όπως αυτό που θα αφορά στο δημογραφικό και στα ζητήματα οικογένειας, και αλλαγές που θα βελτιώνουν τη λειτουργία του νέου υπουργικού συμβουλίου. Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι ήδη έτοιμα, ενώ τη Δευτέρα, αφού ο πρωθυπουργός λάβει εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα προχωρήσει άμεσα σε ανακοινώσεις και σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Σε όσες τοποθετήσεις έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για rotation και αναμένεται, κατά τα φαινόμενα, να δούμε αρκετές αλλαγές και εκπλήξεις. Θα δούμε δηλαδή υπουργούς πρώτης γραμμής να μετακινούνται, άλλους πρωτοκλασάτους υπουργούς να μένουν σε πρώτη φάση εκτός κυβερνητικού σχήματος και, ταυτόχρονα, να αξιοποιούνται νέα πρόσωπα, εκ των οποίων πολλά περισσότερα σε σχέση με την πρώτη τετραετία θα είναι γυναίκες τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και σε επίπεδο υφυπουργών.

Σαφείς εντολές

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί άμεσα, το πιθανότερο την Τρίτη και, αφού ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες παράδοσης – παραλαβής, θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Εκεί κάθε υπουργός θα παραλάβει τον φάκελο με τις προτεραιότητες, το σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί στο χαρτοφυλάκιό του και η εντολή του πρωθυπουργού θα είναι σαφής. Θα ζητήσει να «τρέξουν» γρήγορα και θα ξεκαθαρίσει ό,τι φαινόμενα αλαζονείας και οίησης είναι μη αποδεκτά. Το αργότερο την Τετάρτη όλες αυτές οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και την Πέμπτη το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πετάξει για τις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ακολούθως, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, στη Βουλή θα έχουμε και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Προϋπόθεση φυσικά για όλα αυτά είναι από την κάλπη της 25 ης Ιουνίου να προκύψει αυτοδύναμη, ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως αυτό σημαίνει να έχει μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία έχει προσδιορίσει τουλάχιστον στις 156 με 158 κοινοβουλευτικές έδρες και πάνω. Έτοιμα είναι και τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η νέα κυβέρνηση άμεσα, δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή τον Αύγουστο. Το πρώτο αφορά τη βελτίωση του επιτελικού κράτους και περιλαμβάνει μια σειρά από οργανωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες και απαραίτητες με βάση την εμπειρία της πρώτης τετραετίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο επιτελικό κράτος, καθώς υπήρξε συγκεκριμένη στοχοθεσία για κάθε υπουργείο με χρονοδιαγράμματα και η δυνατότητα δημιουργικής συνεργασίας. Σε άλλο νομοσχέδιο που επίσης θα ψηφιστεί άμεσα θα επανέρχεται η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο σε πλήρη κρατικό έλεγχο, διαψεύδοντας έτσι έμπρακτα τα fake news ότι, δήθεν, η κυβέρνηση Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Καμία αλαζονεία

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι, όπως έκανε και στην πρώτη τετραετία, θα διστάσει να αξιοποιήσει και πρόσωπα από άλλους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους, αλλά και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Ένα στοιχείο που θα παίξει επίσης ρόλο για τα πρόσωπα που θα υπουργοποιηθούν είναι και το κατά πόσον συμμετείχαν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία από τις πρόσφατες εκλογές και μετά. Στην πλειοψηφία τους πάντως ήταν στην πρώτη γραμμή, πραγματοποιώντας περιοδείες και ομιλίες σε όλη τη χώρα. «Δεν είδα καμία αλαζονεία Είδα όλους τους πρωτοκλασάτους να τρέχουν σε όλη την Ελλάδα, να αγωνίζονται για το κόμμα, τώρα που δεν αγωνίζονται πια για τον σταυρό. Και την ίδια συμπεριφορά να είστε σίγουροι ότι θα πρέπει να επιδείξουμε και την επόμενη μέρα. Είναι βαριά η ευθύνη την οποία ο λαός φαίνεται να θέλει να εναποθέσει στους ώμους μας και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments