Global News

Guardian: Ο ρόλος του Λουκασένκο στην ανταρσία Wegner

Guardian: Ο ρόλος του Λουκασένκο στην ανταρσία Wegner

Πηγή Φωτογραφίας: E-International Relations

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο βοήθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βάλει τέλος στην ανταρσία του επικεφαλής του Ομίλου Βάγκνερ. Αυτό συνεπάγεται αντιστροφή ρόλων: στο παρελθόν, ο Λουκασένκο χρειαζόταν βοήθεια από το Κρεμλίνο και σήμερα ενισχύει τη θέση του.

Ήθελε να πάει στη Μόσχα,   αλλά τώρα πηγαίνει στο Μινσκ. Ο Πριγκόζιν ήταν ήδη καθ οδόν προς τη ρωσική πρωτεύουσα, όταν το προεδρικό γραφείο της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι «ο Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τη μετακίνηση ενόπλων από την εταιρεία Wagner στις το έδαφος της Ρωσίας και να ληφθούν άλλα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.  Ξαφνικά, ο Λουκασένκο είναι αυτός που προστάτεψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες στον Λευκορώσο πρόεδρο για τις προσπάθειές του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ένας Ρώσος τηλεοπτικός σχολιαστής είπε μάλιστα ότι ο Λουκασένκο «αξίζει ένα μνημείο στο καλύτερο μέρος στη Μόσχα». Πώς ήταν όμως αυτό δυνατό και ποιος θα είναι ο ρόλος της Λευκορωσίας στο εγγύς μέλλον;

Ήδη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης φαινόταν ότι ο Λουκασένκο θα υποστήριζε τον Πούτιν. Εκείνη την ημέρα, μίλησαν τουλάχιστον δύο φορές στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στον Πούτιν επειδή γνωρίζει προσωπικά τον Πριγκόζιν εδώ και 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Λευκορωσίας εξήγησε ότι «η Ρωσία είναι σύμμαχος και θα παραμείνει έτσι» και ότι οποιαδήποτε σύγκρουση εντός της Ρωσίας είναι «δώρο στη συλλογικότητα της Δύσης». Ο Λουκασένκο έχει συμφέρον να αποτρέψει μια μεγάλη κρίση στη Ρωσία  είπε στη DW ο Yauheni Preiherman, διευθυντής του Συμβουλίου Διαλόγου του Μινσκ για τις Διεθνείς Σχέσεις. Η μεγάλη ανησυχία στο Μινσκ είναι ότι οι μάχες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να επεκταθούν στο έδαφος της Λευκορωσίας, πρόσθεσε. Ένας φόβος καθόλου αβάσιμος, όπως αποδεικνύεται από την έκκληση των αντιπάλων του Λουκασένκο από το Σύνταγμα Kalinouski, που αποτελείται από εθελοντές που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πριγκόζιν, δήλωσαν σε ένα βίντεο ότι ήταν έτοιμοι να καταλάβουν την ευκαιρία και σύντομα «να απελευθερώσει στρατιωτικά τη Λευκορωσία από τη δικτατορία και την κατοχή». «Το συμφέρον του Λουκασένκο είναι να αποτρέψει κάτι τέτοιο από το να συμβεί», λέει ο πολιτικός επιστήμονας. Αν και συνδέονται με μια Ένωση Ρωσίας και Λευκορωσίας, η οποία επικυρώθηκε το 1999, ο Λουκασένκο προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να επιτύχει κάποια αυτονομία από τον Πούτιν. «Η σχέση τους ήταν πάντα αρκετά ταραχώδης, με πολλά σκαμπανεβάσματα», λέει ο Preherman. Όμως, το αργότερο, από τα μέσα του 2020, ο Λουκασένκο εξαρτάται πλήρως από τον Πούτιν. Εκείνη τη χρονιά, ο Λευκορώσος πρόεδρος αντιμετώπισε μαζικές διαμαρτυρίες από τον πληθυσμό. Χιλιάδες ζήτησαν την παραίτησή του. Αλλά το Κρεμλίνο υποστήριξε τον Λουκασένκο με πιστώσεις και την ανακοίνωση μιας πιθανής παρέμβασης. Ο Λουκασένκο κατέστειλε βάναυσα τις διαδηλώσεις και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν ή εξαναγκάστηκαν σε εξορία.

Αλλά τώρα ο Πούτιν και ο Λουκασένκο φαίνεται να έχουν αλλάξει ρόλους, λέει η Λευκορωσίδα υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Όλγα Καράτς, διευθύντρια της οργάνωσης Το Σπίτι μας.  Παλιότερα, ο Λουκασένκο έπαιζε τον ρόλο ενός αναφέροντα που δεν μπορούσε να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα του μόνος του. (…) Τώρα, ο Πούτιν ήταν σε μια κατάσταση όπου μπορούσε να αποκαταστήσει την τάξη μόνο με εξωτερική βοήθεια , εξηγεί. Αυτό θα ωφελήσει και τον Λευκορώσο πρόεδρο στην εσωτερική πολιτική, εκτιμά ο Karatsch. Πρόσφατα έχουν διαδοθεί εικασίες για την φαινομενικά κακή κατάσταση της υγείας του 68χρονου Λουκασένκο. Τώρα, «η εξουσία της, ακριβώς στον μηχανισμό ασφαλείας της Λευκορωσίας, έχει γίνει μεγαλύτερη», υπογραμμίζει η ακτιβίστρια, κάτι που θα αποδυναμώσει τη λευκορωσική αντιπολίτευση. Λίγες λεπτομέρειες έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής σχετικά με τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Λουκασένκο με τον Πριγκόζιν. Πάνω από όλα, εάν μετά την αναμενόμενη άφιξη στο Μινσκ θα μείνετε εκεί ή θα συνεχίσετε σε άλλη χώρα. Μετά την εξέγερση στη Ρωσία, ο Λουκασένκο θέλει να παρακολουθεί στενά το αφεντικό του μισθοφόρου: «Ο Πριγκόζιν δεν θα μπορέσει να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία όπως κατάφερε στη Ρωσία», λέει ο Πράιχερμαν.

Όμως, παρά την ενίσχυση του ρόλου του, ο Λουκασένκο, υπό την έγκριση της Δύσης, θα παραμείνει εξαρτημένος από τη Ρωσία στο μέλλον. Η Λευκορωσία καθορίζεται από την ανάπτυξη του ρωσικού καθεστώτος. Και σήμερα έχει υποστεί το σκληρότερο πολιτικό πλήγμα των τελευταίων δεκαετιών. Η έκταση της ευθραυστότητας, της εσωτερικής εχθρότητας και του χάους της έχει αποκαλυφθεί  αναλύει ο Λευκορώσος πολιτικός επιστήμονας Artem Schraibmann στην πύλη. Ιστοσελίδα Zerkalo . Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Λουκασένκο μετά τις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να είναι ότι αναδεικνύεται και πάλι ως συνομιλητής στην περιοχή. Την επομένη της αποτυχημένης εξέγερσης στη Ρωσία, ο γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ έγραψε ότι η συμμετοχή του Λουκασένκο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας «δεν αποκλείεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments