Global News

BBC: ΠΟΥ – O Covid 19 παραμένει επικίνδυνος

BBC: ΠΟΥ – O Covid 19 παραμένει επικίνδυνος

Πηγή Φωτογραφίας: ERT

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για συνολικά 1000 θανάτους από κορωνοϊό την εβδομάδα σε 53 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Ταυτόχρονα, εφιστά την προσοχή στο Long COVID σε μια εκδήλωση τύπου.

Σύμφωνα με την επίσημη αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) , οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο Covid δεν έχουν ακόμη τελειώσει. «Αν και δεν είναι πλέον μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, δεν έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη. Στον τομέα ευθύνης του, ο οποίος περιλαμβάνει 53 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σχεδόν 1.000 θάνατοι από κορωνοϊό την εβδομάδα – κατά μέσο όρο 19 άτομα ανά χώρα. Αυτός ο αριθμός είναι πιθανώς πολύ χαμηλός, καθώς συχνά δεν καταγράφονται πλέον κρούσματα κορωνοϊού. Ο Κλούγκε κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταβάλουν προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 70 τοις εκατό των πιο ευάλωτων ατόμων εξακολουθεί να είναι εμβολιασμένο κατά του ιού.

Στις 5 Μαΐου, ο ΠΟΥ κήρυξε την «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» λήγει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Κλούγκε τόνισε ότι εκτός από τις συνεχιζόμενες οξείες λοιμώξεις, υπάρχει και ο λεγόμενος long Covid δηλαδή μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία μιας μόλυνσης από κορωνοϊό. Τα τελευταία τρία χρόνια, 36 εκατομμύρια άνθρωποι, ή ένας στους 30, έχουν υποφέρει από μακροχρόνιο COVID στη δικαιοδοσία του. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση για την οποία γνωρίζουμε ακόμα πολύ λίγα  λέει ο Kluge. «Μέχρι να αναπτύξουμε ολοκληρωμένες επιλογές διάγνωσης και θεραπείας για το Long COVID, δεν θα ανακάμψουμε ποτέ πραγματικά από την πανδημία».

Ο ΠΟΥ προέτρεψε επίσης σε επαγρύπνηση ενόψει της ανανεωμένης επιδημίας Mpox, γνωστής και ως ευλογιάς των πιθήκων. Τον Μάιο, στην περιοχή αναφοράς καταγράφηκαν 22 νέες λοιμώξεις από τη λοιμώδη νόσο, η οποία μεταξύ άλλων προκαλεί επώδυνες κηλίδες και φλύκταινες στο δέρμα. Οι επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα στην υγεία αξίζουν επίσης προσοχή, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments