Διεθνή

Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου: Αδύνατο να απαλλαγεί ο Πούτιν από τον Πριγκόζιν

Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου: Αδύνατο να απαλλαγεί ο Πούτιν από τον Πριγκόζιν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να μην μπορεί να απαλλαγεί από τον επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να μην μπορεί να απαλλαγεί από τον επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, χωρίς να τον κάνει μάρτυρα», αναφέρει το διεθνές Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην χθεσινή αξιολόγησή του.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να παρουσιάσει τον χρηματοδότη το Wagner Group Γεβγκένι Πριγκόζιν ως διεφθαρμένο και ψεύτη για να καταστρέψει τη φήμη του στο προσωπικό του ομίλου και στη ρωσική κοινωνία. Το συνεχιζόμενο παιχνίδι δύναμης Πούτιν – Λουκασένκο – Πριγκόζιν  δεν έχει ακόμη τελειώσει., αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση. 

Λίγες ημέρες μετά τη λήξη της ανταρσίας της μισθοφορικής ομάδας και τη φυγή του ηγέτη της στη Λευκορωσία το ISW σε ανάλυσή του τονίζει ότι ενώ η άμεση απειλή έχει τελειώσει, τα ζητήματα ασφάλειας του καθεστώτος στη Ρωσία από τη δράση των μισθοφόρων εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μυαλού των αξιωματούχων το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν πιθανότατα αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εξοντώσει άμεσα τον Πριγκόζιν χωρίς να τον καταστήσει μάρτυρα αυτή τη στιγμή. Ο Πριγκόζιν εξακολουθεί να διατηρεί κάποια υποστήριξη εντός της ρωσικής κοινωνίας και των ρωσικών τακτικών δυνάμεων και το Κρεμλίνο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτές οι ομάδες θα απογοητευτούν από τον Πριγκόζιν για να του στερήσει αποτελεσματικά τη λαϊκή υποστήριξη στη Ρωσία.»

Και όπως επισημαίνει,  οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα Πούτιν και Λουκασένκο για την τύχη του Πριγκόζιν και κατ’ επέκταση του ομίλου της Wagner, που δείχνει σημάδια διάλυσης θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα. «Η ανακοινωθείσα μεταφορά του εξοπλισμού της Βάγκνερ σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία υποδηλώνει επίσης ότι οι δυνάμεις της Βάγκνερ είναι απίθανο να αναπτυχθούν άμεσα για να ενισχύσουν τις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία προτού αναδιοργανωθούν».

Το ISW ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο χρησιμοποιεί τη θέση του ως μεσολαβητής για να αποκτήσει επιρροή στη Ρωσία και στον αποδυναμωμένο Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments