Διεθνή

Europol: Συναγερμός για την Ευρώπη, έγινε παγκόσμιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών

Europol: Συναγερμός για την Ευρώπη, έγινε παγκόσμιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Με μελανά χρώματα περιγράφει η Europol την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη όσον αφορά στα ναρκωτικά

Με μελανά χρώματα περιγράφει η Europol την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη όσον αφορά στα ναρκωτικά, αφού η Γηραιά Ήπειρος έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο διακίνησης παραμερίζοντας τις ΗΠΑ και εγκυμονώντας κινδύνους για την ίδια τη Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Europol Κάθριν ντε Μπολέ, μίλησε στο Politico, λέγοντας πως οι εισαγωγές ναρκωτικών αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια στην Ευρώπη. Όπως είπε δε, υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, λόγω της «έκρηξης» της εγκληματικότητας με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η αύξηση της βίας και της διαφθοράς, σε σημεία που αποτελούν hot spot διακίνησης, όπως το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο, καθώς εγκληματικές συμμορίες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να διεισδύσουν σε εταιρείες logistics, ακόμη και στο δικαστικό σύστημα, προειδοποίησε η Ντε Μπολέ.

«Βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πιο σημαντική [για τους εγκληματίες] σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή», τόνισε δε η επικεφαλής της Europol. «Βλέπουμε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αύξηση των ναρκωτικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή» πρόσθεσε. «Αυτό που μας ανησυχεί πραγματικά είναι η αύξηση της βίας. Όχι μόνο η τακτική βία: δολοφονίες επί πληρωμή, βασανιστήρια, εκρήξεις, πραγματικά σκληρή και σκληρή βία με πολλούς νεκρούς», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Europol, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, «εάν θέλουν να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Επισήμανε, δε, ότι συναγερμός ηχεί σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ισπανία και η Γερμανία, με το λιμάνι του Αμβούργου να έχει μετατραπεί σε προορισμό-κλειδί για τους εμπόρους.  «Οι συμμορίες ναρκωτικών διεισδύουν στις κοινωνίες μας. Θέλουν να αποφασίζουν για τα μεγάλα ζητήματα. Πρέπει προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες» συμπλήρωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Παρόλο που η Ευρώπη δεν είναι τόσο γεμάτη με φαιντανύλη, εξαιρετικά ισχυρό οπιοειδές που ευθύνεται για τεράστιο αριθμό θανάτων, η χρήση της αυξάνεται στην Εσθονία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Η Ντε Μπολ εστιάζει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, στα εγκλήματα που έχουν τελεστεί λόγω ναρκωτικών. 

Δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κλονιστεί τα τελευταία χρόνια από δολοφονίες που έχουν γίνει από συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών. Στην Ολλανδία, όπου το λιμάνι του Ρότερνταμ αποτελεί βασική είσοδο για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, η θρασύτατη δολοφονία, το 2021, εξέχοντος δημοσιογράφου, του Peter R. de Vries, και του δικηγόρου Ντέρκ Βιέρσουμ, το 2019, οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments