Πολιτική

Η μεταρρυθμιστική πρόκληση της ΝΔ

Η μεταρρυθμιστική πρόκληση της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

H κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ συγκεκριμένο έργο, εάν επιθυμεί να διεκδικήσει αποτελεσματικά μια τρίτη, διαδοχική κυβερνητική θητεία

Η πτώση του Α. Τσίπρα καθιστά ανενεργή πλέον την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας «ψηφίστε μας για να μην ξανάρθει ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτός ο κίνδυνος της «δεύτερης φοράς Αριστεράς» εξέλιπε. Κάτι που επιτείνεται και από το γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε κατάσταση οργανωτικής ενδοσκόπησης και πολιτικής περισυλλογής.

Συνεπώς, στη δεύτερη τετραετία, για την οποία ως γνωστόν δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ συγκεκριμένο έργο, εάν επιθυμεί να διεκδικήσει αποτελεσματικά μια τρίτη, διαδοχική κυβερνητική θητεία.

Καμιά νομοτέλεια δεν κρύβεται πίσω από την αδυναμία των πρωθυπουργών να επανεκλεγούν για τρίτη φορά. Αυτό αφορά την προσωπική τους κούραση που την εισπράττουν οι υπουργοί και τα κομματικά στελέχη. Και κάπως έτσι αρχίζει η άδοξη πτώση.

Η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε συγκεκριμένα προβλήματα, σε συγκεκριμένους σημαντικούς κλάδους, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Δικαιοσύνη, που απαιτούν δραστικές παρεμβάσεις, μεγάλες τομές. Δηλαδή ρήξεις και συγκρούσεις, πρωτίστως, με κατεστημένες νοοτροπίες.

Είναι γεγονός πως μια σημαντική μεταρρύθμιση βραχυπρόθεσμα  μπορεί να έχει ένα πολιτικό κόστος  και για αυτό επιβάλλεται οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν τα ρηξικέλευθα μέτρα στους πρώτους μήνες της θητείας τους. Τότε που υπάρχει ακόμα νωπή η λαϊκή εντολή και η αντιπολίτευση δεν έχει συνέλθει από την ήττα της.

Ή στην Παιδεία, όπου ο μεγάλος ασθενής είναι η Μέση Εκπαίδευση, θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, σε όλα τα επίπεδα, η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων και των καθηγητών. Μια αξιολόγηση που δε θα είναι ανώδυνη για όσους υστερούν, για όσους δε βελτιώνονται.

Αν στην πρώτη τετραετία της η κυβέρνηση  κλήθηκε να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που της προέκυψαν, στη δεύτερη τετραετία της θα πρέπει να προχωρήσει στις μεγάλες τομές που θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας. Θα πρέπει δηλαδή να παραγάγει πολιτικές, καλά μελετημένες, ώστε κάθε φορά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Ή, εν πάση περιπτώσει, να τις στηρίζουν όσοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία  για να προχωρήσει σε αυτές ακριβώς τις μεταρρυθμίσεις.

Η αδράνεια φέρνει τη διάψευση των προσδοκιών, που αποσταθεροποιεί τις κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει τη μεταρρυθμιστική της διάθεση αμέσως και ξεκινώντας από τα δύσκολα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments