Διεθνή

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν και τα κομμωτήρια στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν και τα κομμωτήρια στο Αφγανιστάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν διέταξε το κλείσιμο και των κομμωτηρίων για γυναίκες μετά το κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής στο Αφγανιστάν, εντός ενός μήνα, σε μια νέα κίνηση για να κρατήσει τις γυναίκες μακριά από τον δημόσιο χώρο.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν διέταξε το κλείσιμο και των κομμωτηρίων για γυναίκες μετά το κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής στο Αφγανιστάν, εντός ενός μήνα, σε μια νέα κίνηση για να κρατήσει τις γυναίκες μακριά από τον δημόσιο χώρο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την απαγόρευση και των γυναικείων κομμωτηρίων στο Αφγανιστάν και έδωσε προθεσμία ενός μηνός για το κλείσιμο όλων εκείνων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στον τελευταίο από μια σειρά περιορισμών που βασίζονται στην αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

«Το υπουργείο έστειλε επιστολή στους δήμους να ακυρώσουν την άδεια των ινστιτούτων αισθητικής» από τις 25 Ιουλίου, ενημέρωσε στο πρακτορείο ΕΦΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης του Vice, Mohammad Sadiq Akif Mahajir.

Στην επιστολή, το παντοδύναμο φονταμενταλιστικό υπουργείο έδωσε εντολή στις αρχές της Καμπούλ  και άλλων επαρχιών του Αφγανιστάν να τερματίσουν τις δραστηριότητες σε κέντρα ομορφιάς για γυναίκες όλο αυτό το μήνα και μόλις παρέλθει η προθεσμία, «θα απαγορευτούν» στη χώρα, ακόμη και τα γυναικεία κομμωτήρια.

Το μέτρο πραγματοποιήθηκε μετά από εντολή του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Μαουλάουι Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Αυτό το βέτο, ένα άλλο που προστίθεται στον κατάλογο των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν στους Αφγανούς από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, αντιπροσωπεύει επίσης σημαντική απώλεια των λίγων πηγών εισοδήματος.

«Χιλιάδες οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες θα χάσουν τις πηγές εισοδήματος. Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς να επιβιώσουμε και είναι ένα είδος βασανιστηρίου για εμάς», δήλωσε ένας make-up artist σε σαλόνι ομορφιάς στην Καμπούλ.

Από τότε που ανήλθαν στην εξουσία οι φονταμενταλιστές πριν από ενάμιση χρόνο, οι γυναίκες γνώρισαν οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα, με περιορισμούς όπως ο διαχωρισμός κατά φύλο σε δημόσιους χώρους, η επιβολή πέπλου ή η υποχρέωση να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή σε μακρινά ταξίδια.

Σε αυτή τη λίστα περικοπών συμπεριλήφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η απαγόρευση της εργασίας για ΜΚΟ ή της φοίτησης στο πανεπιστήμιο, διάταξη που ακολουθεί την απαγόρευση της γυναικείας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιβλήθηκε από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Η πραγματικότητα που ζουν σήμερα οι Αφγανοί μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την εποχή του πρώτου καθεστώτος μεταξύ 1996 και 2001, όταν, με βάση μια άκαμπτη ερμηνεία του Ισλάμ και του αυστηρού κοινωνικού του κώδικα, γνωστού ως Pashtunwali, οι γυναίκες απαγορεύονταν να πηγαίνουν στα σχολεία και περιόριζαν τις γυναίκες στο σπίτι.

Πίσω από πολλούς από αυτούς τους κανονισμούς κατά των γυναικών βρίσκεται το πανίσχυρο Υπουργείο για την Προαγωγή της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, ένας θεσμός που τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν και έσβησε με την εισβολή των ΗΠΑ, αφήνοντας μια κακή ανάμνηση στους Αφγανούς για την τα επόμενα 20 χρόνια.

Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο θεσμός επανήλθε, εγκαθιστώντας ακριβώς στο εξαφανισμένο πλέον Υπουργείο Γυναικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments