Global News

Washington Post: Περιοδεία καλής θέλησης της Γέλεν στο Πεκίνο

Washington Post: Περιοδεία καλής θέλησης της Γέλεν στο Πεκίνο

Πηγή Φωτογραφίας: mirmidones.gr

Η επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen στην Κίνα έχει σκοπό να βοηθήσει στην εξομάλυνση των πραγμάτων μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά λίγο πριν φτάσουν, η Κίνα αυστηροποιεί τους κανονισμούς εξαγωγών για ορισμένες σημαντικές πρώτες ύλες.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ταξίδεψε στην Κίνα  και πιάνει το νήμα που άρχισε να γυρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν  πριν από μερικές εβδομάδες: προσπαθώντας να σταθεροποιήσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, σχέση η οποία διαβρώνεται γρήγορα. Παρά, ή ίσως λόγω, αυτών των δύο επισκέψεων, το Πεκίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα δυσκολέψει τις κινεζικές εταιρείες να εξάγουν γάλλιο και γερμάνιο. Οι δύο πρώτες ύλες χρειάζονται για την παραγωγή μικροτσίπ και άλλων βασικών τεχνολογιών. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 94% της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου και το 83% της προμήθειας γερμανίου προέρχονται από την Κίνα.

Πρόκειται για οικονομικά αντίποινα. Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ελέγχους εξαγωγών για ορισμένους ημιαγωγούς υπολογιστών και παρόμοιες πρόδρομες ουσίες υψηλής τεχνολογίας, προκειμένου να περιορίσουν τις εξαγωγές τους στην Κίνα. Οι αναλυτές υποπτεύονται ότι η κίνηση θα παρεμποδίσει σημαντικά τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Κίνας. Το Πεκίνο χρειάζεται πρόσβαση σε προηγμένους ημιαγωγούς για να επεκτείνει τις στρατιωτικές του δυνατότητες. Η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών κυριαρχείται από λίγες εταιρείες, κυρίως από την Ταιβάν, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κάνει απέλπιδες προσπάθειες να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή. Τον Μάιο, για παράδειγμα, η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε σε σημαντικές εταιρείες υποδομής να αγοράζουν προϊόντα από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής τσιπ Micron Technology.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments