Διεθνή

Κομισιόν σε Ερντογάν: Άλλο η διεύρυνση της ΕΕ, άλλο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Κομισιόν σε Ερντογάν: Άλλο η διεύρυνση της ΕΕ, άλλο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ, ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν κατά την πάγια τακτική του ξεκίνησε το «παζάρι» ζητώντας την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ως αντάλλαγμα για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτἠ τη στιγμή υπάρχει μια Τουρκία που επί 50 χρόνια περίμενε στις πύλες της ΕΕ… Σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ… Απευθύνομαι στις χώρες που έχουν βάλει σε αναμονή την Τουρκία επί 50 χρόνια, όπως θα απευθυνθώ και στο Βίλνιους. Πρώτα ανοίξτε τo δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ, έτσι κι εμείς όπως κάναμε και με την Φινλανδία να ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Xθες το βράδυ με αυτό το ύφος τα είπα και στον κ. Μπάιντεν» διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης.

«Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο. Έχουν περάσει 50 χρόνια… Εμείς δεν είμαστε οποιαδήποτε χώρα. Πρέπει να το ξέρουν» δήλωσε μάλιστα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι την οριστική απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο. «Δίχως την απόφαση το Κοινοβουλίου δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο βήμα. Για τα F-16 συνέχεια μας λένε πως ‘’αυτό πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο’’. Ε, αφού εκείνοι έχουν το Κογκρέσο κι εμείς έχουμε το Κοινοβούλιό μας» παρατήρησε δηκτικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments