Policy Briefs

Εκτινάσσονται οι χρεοκοπίες στη Γαλλία

Εκτινάσσονται οι χρεοκοπίες στη Γαλλία
Ο αριθμός των επιχειρηματικών αποτυχιών συνέχισε να αυξάνεται από την έναρξη της κρίσης του Covid. Τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δείχνουν έκρηξη 35% και ξεπερνούν τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας Altares, η οποία προειδοποιεί για πιθανή απώλεια 55.000 θέσεων εργασίας. .

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο αριθμός των επιχειρηματικών αποτυχιών – που περιλαμβάνουν διασφαλίσεις και άμεσες δικαστικές εκκαθαρίσεις – αυξήθηκε από 9.826 σε 13.266, σημειώνοντας αύξηση 35%.

Ο αριθμός των χρεοκοπιών «  είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016  », εκτιμά η έκθεση της Altares,  που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Μια τέτοια τάση θα πρέπει να μας «προειδοποιεί  », εξηγεί ο Thierry Millon, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. « Πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα πράγματα αύριο δεν θα είναι τόσο καλά όσο πριν από την κρίση του Covid», είπε.

Εάν 42.500 εταιρείες έμειναν εκτός λειτουργίας το 2022, οι αριθμοί θα μπορούσαν να φτάσουν τις 55.000 εταιρείες φέτος.

Και η χρεοκοπία συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας, λέει η έκθεση. « Υπό αυτές τις συνθήκες ο αριθμός των θέσεων εργασίας σε κίνδυνο έφτασε τις 55.700, όριο που δεν είχε προσεγγιστεί από το 2ο τρίμηνο του 2014  », μπορεί να διαβάσει κανείς.

Ο αριθμός των χρεοκοπιών είχε μειωθεί σε μεγάλο βαθμό εν μέσω της πανδημίας, όταν η Πολιτεία παρενέβη προς όλες τις κατευθύνσεις για να στηρίξει τις εταιρείες ενόψει της οικονομικής κρίσης.

Από τον Αύγουστο του 2022, η EURACTIV Γαλλίας είχε απηχήσει  μια μετέωρη αύξηση στον αριθμό των πτωχεύσεων. Αν οι πρώτες που έπεσαν ήταν οι εταιρείες χωρίς υπαλλήλους, ιδιαίτερα οι ντελίβερι που είχαν δει στον περιορισμό και το κλείσιμο των εστιατορίων μια οικονομική ευκαιρία, τα πιο πρόσφατα στοιχεία απεικόνιζαν μια πιο ανησυχητική πραγματικότητα, με όλο και περισσότερες μικρομεσαίες μεγάλες εταιρείες (ΜΜΕ) που κινδυνεύουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

«Υπάρχουν πολύ έντονες εντάσεις μεταξύ των ΜΜΕ και των ETI [μεσαίου μεγέθους εταιρείες] », διευκρινίζει ο Millon, του οποίου ο αριθμός των διαδικασιών ανάκτησης έχει αυξηθεί κατά 55%. Επιδεινωμένη πραγματικότητα στον κλάδο της ένδυσης, με αύξηση 72% στις χρεοκοπίες.

«Τα μικρά τοπικά καταστήματα μερικές φορές παραμελούνται προς όφελος των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Το κλείσιμό τους μπορεί στη συνέχεια να έχει επιπτώσεις για τους προμηθευτές τους ή ακόμα και για τους πελάτες τους», προσθέτει ο συντάκτης της έκθεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ειδικών, 1.477 καταστήματα εστίασης έχουν χρεοκοπήσει (+53% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2023), ενώ το fast food σημειώνει ιστορικό ρεκόρ με 646 κλείσιμο (+64%). Οι δραστηριότητες κομμωτηρίου και ινστιτούτων αισθητικής παρουσίασαν υψηλό δεκαετίας σε αιτήσεις, με 459 αποτυχίες (+35%).

Υποστήριξη προβληματικών επιχειρήσεων

Γενικά, οι εταιρείες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την αποπληρωμή των δανείων με κρατική εγγύηση, που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρόλο που το κόστος πολιτικής «ό,τι κι αν είναι» μειώνεται για να ανοίξει ο δρόμος για πολύ πιο στοχευμένη δημόσια βοήθεια .

Επιπλέον, το 2021, ο Υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μαιρ ανακοίνωσε τη δημιουργία Αποστολής για την υποστήριξη των εταιρειών που αναδύονται από την κρίση (MAESC), ως μέρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την έξοδο από την κρίση. Συγκεκριμένα, καθιστά δυνατή την όσο το δυνατόν πιο στενή κοινή χρήση διαγνώσεων και υποστήριξη εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, μέσω τεχνικών συμβούλων σε κάθε τμήμα.

Το MAESC «  είναι μια καλή προσέγγιση που αποδεικνύει ότι, ακόμη και μετά το «όποιο κόστος», το στέλεχος δεν το βάζει κάτω », εξηγεί ο Thierry Millon. ”  Πρόκειται για τη διασφάλιση ότι οι εταιρείες φερεγγυότητας είναι σε θέση να αντέξουν εάν εφαρμοστούν οι σωστές ενέργειες  .”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments