Πολιτική

Σε εγρήγορση η πολιτική ηγεσία για τις πυρκαγιές

Σε εγρήγορση η πολιτική ηγεσία για τις πυρκαγιές

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Πρωθυπουργός ήταν σε συνεχή επαφή από τα πρώτα λεπτά και έλαβε λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια για όλα τα σημεία της πυρκαγιάς και την εξέλιξή τους.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία από την πρώτη στιγμή, κατά την οποία εκδηλώθηκαν όλα τα πύρινα μέτωπα με αλλεπάλληλες συσκέψεις και έκτακτα μέτρα για το συντονισμό και την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάσταση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιοχές που έπληξαν. Από τα πρώτα λεπτά ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε., Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, είχε συνεχή επικοινωνία και αναλυτική και λεπτομερή ενημέρωση για όλα τα πύρινα μέτωπα και την εξέλιξή τους, από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Πρωθυπουργός ήταν σε συνεχή επαφή από τα πρώτα λεπτά και έλαβε λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια για όλα τα σημεία της πυρκαγιάς και την εξέλιξή τους. Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μάχη με τις φλόγες σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών από την Πολιτεία.

«Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Πρώτο μέλημά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Γι  αυτό είναι τόσο σημαντικό οι εκκενώσεις που διέταξε η Πολιτική Προστασία να πραγματοποιηθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα». Παράλληλα, υπογράμμισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Καταλήγοντας είπε πως «ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

Για τις πυρκαγιές ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός ενημερώθηκε για όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και την εξέλιξη των επιχειρήσεων και ο κ. Φάμελος τόνισε τη στήριξή του σε όσους εργάζονται επί τόπου, συντονίζουν τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και βοηθούν τους πολίτες, ενώ ζήτησε και πλήρη ενημέρωση. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην πυρκαγιά και ανέφερε: Η σκέψη μας είναι στους κατοίκους της νοτιοανατολικής Αττικής, του Λουτρακίου και των Δερβενοχωρίων, που αγωνίζονται να προστατεύσουν τις περιουσίες τους μπροστά στη δοκιμασία, καθώς και στους πυροσβέστες. Οι σκέψεις μας είναι με τους εθελοντές. Η ανθρώπινη ζωή είναι η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή και ελπίζουμε ότι οι πυρκαγιές θα τεθούν υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατό κατέληξε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Περισσού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία των μελών και των οργανώσεων του ΚΚΕ στις περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές και καταστρέφουν σπίτια, περιουσίες και δασικό πλούτο" και για την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο. Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ενημέρωσε τον Γ.Γ. Του ΚΚΕ ενώ ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε και στον πρωθυπουργό και στον αρμόδιο υπουργό, ότι οι οργανώσεις και οι βουλευτές του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα, στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται και ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της  Ελληνικής Λύσης , επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική και την Κορινθία, υποστηρίζοντας ότι «από τον Ιανουάριο έχουμε προειδοποιήσει ότι λιγότερα από τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι διαθέσιμα λόγω τεχνικών προβλημάτων, έλλειψης ανταλλακτικών και συντήρησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments