Ελλάδα

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε Δυτική Αττική και Λουτράκι – Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε Δυτική Αττική και Λουτράκι – Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε την Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Το πρωί της Τετάρτης κινείται στα όρια της εθνικής οδού.

Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας μετά από μία ακόμη δύσκολη νύχτα στα τεράστια μέτωπα φωτιάς στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, εθελοντές, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς δίνουν μάχη, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τις φλόγες.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε την Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Το πρωί της Τετάρτης κινείται στα όρια της εθνικής οδού.

Οι οικισμοί Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι, Αγιά Σωτήρα, Νέα Ζωή, Νέος Πόντος, Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώθηκαν.

Στη Δυτική Αττική επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Φωτιά στο Λουτράκι

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά κινείται νοτιοδυτικά προς Βλυχάδα ενώ η φωτιά από το Λουτράκι ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους.Και οι δύο πυρκαγιές, εξήγησε η ίδια πηγή, ακολουθούν πορεία προς τη θάλασσα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης ανέφερε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι σε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1.000 μέτρων από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων. Είπε ακόμη ότι τα επικινδυνα σημεία της φωτιάς δεν έχουν αλλάξει από χθες και δεν έχουν εκκενωθεί άλλες περιοχές πέραν αυτών για τις οποίες δόθηκε εντολή εκκένωσης χθες το βράδυ.

Λίγο πριν από τις 7 χθες το απόγευμα εκκενώθηκε ο οικισμός Γλυκιά Ζωή κοντά στην Motor Oil, ενώ το μεσημέρι ζητήθηκε κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος Λουτρακίου.Χθες, προειδοποιητικό μήνυμα μέσω 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Περάμου, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας λόγω της πυρκαγιάς. Επίσης άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

Φωτιά στη Ρόδο Ολονύχτια μάχη για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά στη Ρόδο έδωσαν οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των γύρω χωριών, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα που μετατρέπει σε στάχτη το δάσος στην περιοχή ανάμεσα σε Απόλλωνα και Λάερμα.

Η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγξτη όλο το βράδυ ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τις εναέριες δυνάμεις.

Αυτήν την ώρα, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 86 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)

– Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική εφαρμόζεται το 2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του ΠΣ, που εκτός των άλλων προβλέπει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστικλη Υπηρεσία απευθύνουν έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:

ii. Η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης.

iii. Η χρήση υπαίθριων ψησταριών.

iv. Το κάπνισμα μελισσών.

v. Η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος στο Facebook και στο Twitter, καθώς και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments